Pagina de istorie: Cum a abolit Marea Britanie sclavia sau ”Războiul Baptiștilor”

În anul 1833, Parlamentul britanic abolea sclavia din cea mai mare parte a Imperiului Britanic. Decizia venea în urma ororilor care au urmat unei răscoale a sclavilor din Jamaica, rămasă în istorie sub numele de Războiul Baptiștilor, scrie RFI în Pagina de istorie.

Superioritatea omului alb

În secolul al XVIII-lea, sclavia era o situație considerată normală în cele mai multe dintre imperiile coloniale. Ea era fundamentată de rasiști pe așa-zisa superioritate a omului alb. În fapt, ea avea motive economice, legate de exploatarea pământului pe continentul american.

Dincolo de Oceanul Atlantic, populația indigenă fusese decimată de bolile aduse de europeni. În locul amerindienilor uciși, au fost aduși sclavi negri. Sclavia a fost posibilă cu ajutorul unor șefi locali din Africa Neagră, care și-au clădit bunăstarea pe nefericirea zecilor de mii de oameni răpiți din satele lor și trimiși peste ocean.

Legea nu a fost pentru toată lumea

În 1772, sclavia devenise ceva intolerabil în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, astfel că Parlamentul de la Londra a decis abolirea sclaviei. Legea era aplicabilă, însă, doar în metropolă, nu și în colonii.

William Wilberforce (1759–1833), lider al mișcării pentru abolirea sclaviei în Imperiul Britanic

Lupta aboliționiștilor a continuat, iar Parlamentul britanic a adoptat, în 1807, o lege pentru combaterea traficului de sclavi. Un an mai târziu, Marina Regală Britanică a înființat o escadrilă special destinată combaterii traficului de sclavi. Escadrila Africii de Vest a devenit operațională din 1808.

Traficanți de sclavi capturați

Documentele istorice arată că, până în 1860, Marina Regală Britanică a capturat 1.600 de vase de sclavi și a eliberat peste 150.000 de sclavi africani. Căpitanii navelor care transportau sclavi primeau amenzi uriașe pentru acea perioadă, de câte 100 de lire sterline pentru fiecare sclav în parte.

Războiul Baptiștilor

Însă această legislație a avut un impact prea mic în coloniile britanice. De aceea, de Crăciunul anului 1831, pastorul baptist Samuel Sharpe a reușit să organizeze o grevă pașnică a sclavilor din Jamaica. Pentru a pune capăt acestei greve, au intervenit milițiile coloniale, conduse de proprietarii de sclavi. Abuzurile lor au determinat o spirală a ororilor, după ce sclavii au răspuns violenței cu violență.

Citește mai mult pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment