Pagina de istorie: Clujul sub Coroana României, o radiografie interbelică

Pagina de istorie de azi ne invită să descoperim cum era Clujul sub Coroana României, o radiografie a vizitelor regale care au avut loc în perioada interbelică. Cele mai importante vizite regale la Cluj din această perioadă au fost cele ale celor trei suverani care s-au succedat între 1918 și 1940: Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I, suprinse de istoricul clujean Cornel Jurju, în cartea sa ”Clujul sub Coroana României”, scrie RFI în Pagina de istorie.

Perioada interbelică a fost una excepțională pentru Cluj. Orașul și-a mărit teritoriul și populația, noi industrii au înflorit pe plan local, iar vechea universitate a fost refondată ca o instituție de învățământ superior. Regele Ferdinand I și Regina Maria s-au implicat în refacerea orașului și a universității sale după ce, în 1919, perechea regală și-a făcut o intrare triumfală în Cluj, spune istoricul Cornel Jurju.

Universitatea Ferdinand I

De altfel, în semn de recunoștință față de Regele Marii Uniri, după moartea acestuia, universitatea clujeană a luat numele lui Ferdinand I. În anii dintre războaie, suveranul care a vizitat de cele mai multe ori Clujul a fost Regele Carol al II-lea. El a participat la fondarea catedralei ortodoxe, a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a Colegiului Academic, precum și a numeroase școli și biblioteci.

Însă Regele Carol al II-lea și fratele său, Principele Nicolae al României, veneau și de plăcere, pentru a participa la Raliul Feleacului. Cei doi membri ai Familiei Regale se urcau ei înșiși la volan, iar Principele Nicolae a urcat chiar pe podiumul competiției, spune Cornel Jurju.

În perioada interbelică, aceasta a fost o manifestare automobilistică foarte importantă. În 1930 devine și etapă în competiția europeană de automobilism. Concursul Coasta Feleacului era unul extrem de important, atrăgea un public numeros, atrăgea concurenți foarte importanți, nu numai din România, ci și din Europa. În anii 20, chiar Principele Carol participă în concurs, iar în anii 20-30, Principele Nicolae vine de mai multe ori aici”, a spus istoricul Cornel Jurju.

Regele Mihai I a participat, la rândul său, la fondarea unor instituții fundamentale pentru Cluj.

Citiți mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment