Pagina de istorie: Cine a fost Vasile Lupu, ctitorul bisericii Trei Ierarhi din Iași

În data de 6 mai 1639 a fost încheiată construcția uneia dintre cele mai frumoase biserici din România. Este vorba de biserica Trei Ierarhi, ctitoria controversatului domnitor Vasile Lupu. Biserica a devenit necropolă domnească: acolo sunt înmormântați voievodul Vasile Lupu, domnitorul Dimitrie Cantemir și principele Alexandru Ioan I Cuza, scrie RFI în Pagina de istorie.

Ctitorul bisericii Trei Ierarhi a fost voievodul Moldovei, Vasile Lupu. Era de origine grecească, după tată. În 1637, Vasile Lupu a decis să înceapă construirea unei biserici necropole, care urma să servească în primul rând familiei sale. Biserica Trei Ierarhi a fost terminată în 1639.

Vasile Lupu a transformat acest lăcaș de cult într-un simbol al puterii și măreției sale. În unele reprezentări, apărea încoronat cu o coroană imperială, pe care se regăseau deopotrivă bourul Moldovei și acvila bicefală a Bizanțului.

Vasile Lupu visa să stăpânească și Valahia, precum și Transilvania. Din acest motiv, a pornit un război care l-a adus în conflict cu voievodul Valahiei, Matei Basarab, precum și cu principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi al II-lea. A încercat să cucerească Valahia în 1637, însă a fost înfrânt.

A vrut să stăpânească Valahia și Transilvania

În 1639, Vasile Lupu a obținut pentru fiul său, un firman din partea sultanului otoman, prin care Ioan Lupu era numit voievod al Valahiei. Apoi a cerut ajutorul tătarilor și a invadat din nou în Valahia. S-a autointitulat voievod al Moldovei și Valahiei și a creat chiar un sigiliu cu stemele îngemănate ale celor două țări românești. A fost înfrânt și de această dată de către Matei Basarab.

În aceste condiții, Vasile Lupu a încercat să devină principe al Transilvaniei, cu ajutorul mitropolitului Ilie Iorest de la Alba Iulia. A eșuat și de această dată. În 1644, s-a împăcat cu Matei Basarab și cu Gheorghe Rakoczi al II-lea.

Însă vechile adversități au reapărut în 1653, când Gheorghe Rakoczi al II-lea a invadat Moldova, cu gândul de a instala pe tronul de la Iași un domn vasal, Gheorghe Ștefan. Vasile Lupu a fugit peste Nistru și s-a întors cu o oaste căzăcească. A recuperat Moldova și a invadat din nou Valahia, pentru a treia oară. A suferit însă o înfrângere drastică și a fost nevoit să plece în exil.

Citește mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment