Pagina de istorie: Bela Bartok, ”magicianul” folclorului european

În 25 martie 1881, în Sânnicolaul Mare, din Banat, se năștea unul dintre cei mai mari compozitori din istoria recentă: Bela Bartok. Muzicianul bănățean a pus în valoare folclorul maghiar, românesc sau bulgar, pe care le-a înnobilat și le-a ridicat pe portativul muzicii clasice, cântată în întreaga lume, scrie RFI în Pagina de istorie.

Bela Bartok a venit pe lume într-o familie mixtă. Familia tatălui său făcea parte din mica nobilime maghiară, iar familia mamei sale avea origini germane, maghiare și slovace. Tatăl său era directorul școlii agricole din Sânnicolau Mare, iar mama sa era pasionată de muzică.

Bela Bartok a rămas orfan de tată în 1888. Mama sa și Bela Bartok s-au mutat în Vynohradov, azi în Ucraina, apoi la Bratislava, azi în Slovacia. A susținut primul recital public la vârsta de 11 ani, când a cântat și și prima sa compoziție. Între 1899 și 1903, Bela Bartok a studiat pianul la Academia Regală de Muzică din Budapesta. În anul absolvirii, 1903, a compus prima sa creație majoră: poemul simfonic Kossuth.

Din anul 1907, Bela Bartok a fost numit profesor de pian la Academia Regală de Muzică din Budapesta. În această perioadă, a început să studieze tot mai mult folclorul. A remarcat similitudinile dintre folclorul vechi maghiar și cântece din Asia Centrală. A pus în valoare folclorul românesc. Nu s-a limitat doar să studieze folclorul românesc din Transilvania și Banat, ci a studiat și cântece din Valahia sau Moldova.

În anul 1916, a decis să se convertească de la catolicism la religia unitariană. De altfel, fiul său cel mare, Bela Bartok al III-lea, a devenit președintele Bisericii Unitariene Maghiare. După terminarea Primului Război Mondial, Bela Bartok a continuat să se bucure de prețuire unanimă. În 1924, Societatea Compozitorilor Români a decis să îl omagieze printr-un concert special. Pe scenă, a urcat George Enescu, la vioară, iar la pian a cântat chiar Bela Bartok.

Citiți întregul articol în Pagina de istorie a RFI.

Related posts

Leave a Comment