Organizaţia Studenţilor din UBB, alături de protestatari

Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai îşi exprimă solidaritatea cu protestatarii. Studenţii clujeni contestă legitimitatea ordonanţei de modificare a Codului Penal.

”Non-partizani, cu spirit civic, considerăm că acţiunile din ultima perioadă, de pe scena politică din România, nu sunt în termeni morali, legitime. De aceea ne punem întrebarea dacă ţara noastră merge pe un drum constructiv sau pas cu pas statul de drept şi democraţia se degradează. Noi, tinerii, viitor al acestei ţări, nu trebuie să rămânem pasivi şi trebuie să ne facem auzită vocea.

 

Schimbările aduse Codului Penal presupun, conform Art. 297, că orice abuz în serviciu este infracţiune doar dacă depăşeşte pragul de 200.000 de lei, acest prag neexistând până acum. De asemenea, pedeapsa pentru abuz în serviciu scade de la maxim 7 ani la maxim 3 ani sau amendă, iar favorizarea făptuitorului nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Este modificat, totodată, primul alineat al Art. 301. din Codul Penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracţiunii sunt persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.

 

OSUBB condamnă aceste modificări care au fost făcute fără a avea o consultare şi o dezbatere reală cu mediul academic şi societatea civilă, dar şi modul în care această ordonanţă de urgenţă a fost adoptată, la o oră târzie şi fără ca aceasta să fie inclusă pe ordinea de zi a şedinţei de guvern. Ne dorim cu adevărat să existe un dialog structurat între toţi factorii implicaţi, doar aşa vom reuşi să păstrăm stabilă relaţia fragilă dintre populaţie şi conducerea ţării. OSUBB încurajează toţi tinerii să-şi exprime liber opinia în legătură cu acest subiect, este dreptul nostru şi nimeni nu poate să ni-l ia. Trebuie să ieşim din tăcere şi să le arătăm că şi cuvântul nostru contează”, afirmă reprezentanţii OSUBB, într-un comunicat de presă.

Related posts

Leave a Comment