OPINIE: Ce înseamnă ridicarea MCV pentru România?

Sfârșitul anului a adus o veste bună. Comisia Europeană a anunțat ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare – MCV, prin care monitoriza progresele făcute de România în domeniul Justiției. Este vorba de un mecanism care a fost creat ad-hoc în contextul aderării României la Uniunea Europeană, când Justiția românească avea mari probleme.

Între timp, Comisia Europeană a constatat că nu doar România are probleme cu respectarea statului de drept, ci și alte state care aderaseră anterior la Uniunea Europeană. În acest context, oficialii europeni au creat un mecanism de monitorizare a respectării statului de drept pentru toate statele membre ale Uniunii. Acest mecanism este foarte eficient, deoarece permite suspendarea fondurilor europene pentru statele care nu respectă regulilele legate de independența Justiției.

Prin urmare, ar fi fost absurd ca, pentru România, să existe două mecanisme care să monitorizeze statul de drept. De aceea, ridicarea MCV nu este tocmai un triumf de necontestat al independenței Justiției românești, ci rodul unei conjuncturi internaționale.

Însă este extrem de interesant momentul în care a fost făcut acest anunț. Comisia Europeană a decis ridicarea MCV în contextul în care, peste câteva zile, Consiliul European va discuta despre aderarea României la Spațiul Schengen. 

Unele țări, precum Olanda, au dat semnale că s-ar opune aderării României la Spațiul Schengen din cauza problemelor pe care le-ar avea cu Justiția. În acest context, apare întrebări legitime: cum putem să înțelegem ridicarea MCV? Este o strategie a Comisiei Europene, care sprijină, la fel ca și Parlamentul European, aderarea României la Spațiul Schengen? Comisia Europeană vrea, în acest fel, să demonteze principalul argument al Olandei? Sau este doar un premiu de consolare, în sensul în care România va fi ținută din nou în afara Spațiului Schengen, dar primește, totuși, un premiu de consolare prin ridicarea unui mecanism de supraveghere care, oricum, nu mai avea sens?

Răspunsul îl vom avea peste câteva zile. 

Related posts

Leave a Comment