OFICIAL: Cum se va derula pelerinajul ortodox de la Nicula

Reprezentanții Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Maramureșului și Sălajului au anunțat că, în acest an, pelerinajul de la Nicula se va derula în condiții speciale, adaptate pandemiei. Iată anunțul oficial făcut de reprezentanții mitropoliei clujene:

”Pentru a veni în sprijinul credincioșilor care doresc să participe în acest an la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, Arhiepiscopia Clujului, în consultare cu autoritățile județene,
a decis luarea unor măsuri speciale pentru protejarea sănătății pelerinilor și pentru buna desfășurare a acestui moment important pentru spiritualitatea transilvăneană.

Din motive de siguranță sanitară, în acest an nu va mai fi organizat tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, din centrul municipiului Gherla spre Mănăstirea Nicula, din ajunul sărbătorii.

Pentru evitarea aglomerării din ajunul și din ziua praznicului, credincioșii sunt invitați să vină la mănăstire în zilele premegătoare sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, pentru a-i aduce cinstire și
rugăciune Sfintei Fecioare. În acest sens, zilele de miercuri, joi și vineri (12, 13 și 14 august 2020) vor fi sărbătorite în mod solemn, prin oficierea Sfintei Liturghii arhierești de către PS Episcop Macarie al
Europei de Nord, PS Episcop Petroniu al Sălajului și PS Episcop vicar Benedict Bistrițeanul.

În ajunul praznicului, de la ora 18.00, pe altarul de vară al Mânăstirii va fi săvășită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiuna icoanei, în jurul orei 1.00.

În ziua praznicului, sâmbătă, 15 august 2020, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi va săvârși Sfânta Liturghie și va adresa pelerinilor un cuvânt de învățătură”.

Vom reveni cu detalii legate de celebrarea greco-catolică de la Nicula.

Related posts

Leave a Comment