Memoria poetului român Octavian Goga este omagiată la Ciucea, în muzeul amenajat în castelul care i-a aparținut.
Iată comunicatul de presă al muzeului clujean:
Intrând în publicistica literară cu recomandări din partea lui Ilarie Chendi, Sextil Puşcariu, Nicolae Iorga, Vasile Goldiş, Eugen Lovinescu, în 1920 O. Goga a fost ales membru al Academiei Romane, iar în 1924 a primit “Premiul Naţional de Poezie” şi “Premiul Naţional Mihail Sadoveanu”.
Probabil, cel mai autentic continuator al liricii eminesciene, Octavian Goga a intuit mai mult ca oricine valoarea poetică a doinelor, exprimându-și ca nimeni altul sentimentele de dor, de jale, înstrăinare, revoltă, tristețe, iubire, regret etc.
Personalitate marcantă a literaturii și a politicii românești dintre cele două războaie mondiale, O. Goga este pe bună dreptate considerat poet de o inestimabilă valoare culturală şi spirituală, un politician echilibrat, apreciat inclusiv de către Regele Carol al II-lea.
Ridicând lirica românească către noi culmi ale creației, O. Goga a realizat o nouă liricizare a poeziei, manifestându-se drept un poet de o inestimabilă valoare culturală și spirituală.
Muzeul Memorial “Octavian Goga” (Ciucea) propune vizitarea expoziției literare și fotografice “Eu sunt o lacrimă târzie…”, expoziție care poate fi admirată pe parcursul întregii luni.