Cunoașterea limbilor străine îi ajută pe tineri să se angajeze

Cunoașterea mai multor limbi străine reprezintă un factor care îi ajută pe tineri să se angajeze mai ușor. Engleza este cunoscută de aproape toți studenții din Cluj, însă ei sunt îndemnați să învețe și franceză, germană, precum și alte limbi, mai puțin răspândite, precum limbile scandinavice, coreeana sau olandeza. Un fenomen aparte este reprezentat de tinerii care vin din Occident pentru a învăța la Cluj limba română. Ei spun că acest lucru reprezintă un avantaj imens dacă vor lucra în companiile multinaționale prezente deja în România sau dacă vor să își construiască o carieră în instituțiile europene sau internaționale din care țara noastră face parte.

Cunoașterea limbilor străine reprezintă un mare avantaj pentru cei care doresc să își construiască o carieră în România. Deja, engleza este cunoscută de aproape toți tinerii care studiază în universitățile clujene. Însă este esențial ca ei să cunoască și alte limbi străine, precum franceza sau germana. De asemenea, cunoașterea unor limbi mai puțin răspândite reprezintă un mare avantaj. În această categorie intră olandeza, finlandeza, norvegiana, suedeza, daneza, dar și limbi asiatice, precum turca, japoneza sau coreeana. De exemplu, tinerii care cunosc coreeana se pot angaja aproape imediat în cadrul companiilor din Coreea de Sud care au investit în România în domenii precum industria electronică, IT-ul sau industria auto.

Economia Clujului a atras foarte mulți investitori de talie internațională. De aceea, tinerii capabili să comunice în mai multe limbi au șanse mai mari, spune analistul economic Ana Luca.

Nu există doar tineri români care învață limbi străine, ci și tineri din străinătate care s-au înscris la universitățile clujene pentru a învăța limba română. Ei vor fie să muncească în companii multinaționale deja prezente la Cluj, fie în instituții europene sau internaționale în care limba română este limbă oficială, iar cunoașterea ei sporește șansele de angajare, spune o tânără care vine din Danemarca.

Universitățile clujene au linii de studiu în limbile română, maghiară, germană, engleză și franceză. Pe lângă aceste linii autonome de studiu, există și programe de studiu dezvoltate în zeci de alte limbi, de la cele slave sau cele nordice, la limbi asiatice, italiană, spaniolă sau portugheză.

Related posts

Leave a Comment