Oamenii refuză tăierea utilajelor Laminorului 3 de la Mechel


Câteva zeci de persoane protestează din nou în fața combinatului siderurgic Mechel din Câmpia Turzii. Este cea de-a opta zi de proteste.Oamenii spun că vor protesta până când își vor primi cele trei salarii compensatorii la care are dreptul fiecare muncitor concediat. Inițial, conducerea combinatului rusesc a anunțat că va plăti aceste salarii până în data de 15 martie. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întâlniri cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, care a avut loc la Prefectura Cluj.

Ieri, însă, patronii ruși au făcut o nouă ofertă oamenilor, și anume plata eșalonată a salariilor în lunile martie, aprilie și mai. Banii ar urma să provină din tăierea și vânzarea la fier vechi a utilajelor din Laminorul 3, care totalizează circa 4.000 de tone de metal. Oamenii au respins această ofertă. Ei spun că, dacă Laminorul 3 va fi tăiat, activitatea la combinatul Mechel Câmpia Turzii nu va mai putea fi reluată niciodată.

Prefectul Gheorghe Vușcan a cerut autorităților să facă mai multe anchete sociale în familiile muncitorilor aruncați în șomaj de către Mechel. El speră să obțină, din partea Guvernului, ajutoare financiare pentru aceste familii, pentru că orașul Câmpia Turzii este unul monoindustrial, iar șansele oamenilor să își găsească rapid noi locuri de muncă sunt foarte mici.

Mechel a concediat în luna februarie peste 700 de persoane. În combinat ar urma să rămână angajate circa 360 de persoane. În momentul privatizării, acum un deceniu, combinatul siderurgic din Câmpia Turzii avea circa 5.000 de angajați.

Related posts

Leave a Comment