O nouă expoziție on-line a Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea

Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea a organizat o nouă expoziție on-line, pentru această perioadă în care vizitele fizice în castelul de la Ciucea sunt imposibile, din cauza măsurilor de distanțare socială decise de autorități. Această expoziție valorifică unele dintre cele mai valoroase cărți vechi aflate în colecția care i-a aparținut poetului Octavian Goga.

Muzeul din Ciucea dispune de o bibliotecă valoroasă. Unele dintre volumele care i-au aparținut lui Octavian Goga sunt foarte puțin cunoscute de marele public, ce are, acum, posibilitatea să le vadă cu ajutorul mediului on-line, spune directorul muzeului, Eduard Boboc.

Unele dintre cărțile păstrate la Ciucea au fost tipărite în străinătate și sunt adevărate rarități, mai spune Eduard Boboc.

Castelul din Ciucea a fost ridicat în secolul al XIX-lea de către avocatul Miklos Boncza, din Huedin. Fiica sa, Berta Boncza, a devenit soția marelui poet maghiar Ady Endre, care s-a împrietenit cu poetul român Octavian Goga. După Primul Război Mondial și moartea lui Ady Endre, Berta Boncza i-a vândut castelul din Ciucea lui Octavian Goga. Poetul român și-a petrecut acolo ultimii ani de viață și este înmormântat în mausoleul ridicat în curtea castelului la dorința soției sale, Veturia Goga.

Related posts

Leave a Comment