Rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop: România are nevoie de o politică naţională pentru a-şi păstra elitele în universităţi

România trebuie să facă toate eforturile pentru a-şi păstra elitele în universităţi. Cei mai buni absolvenţi nu mai pleacă doar în străinătate, ci şi în alte domenii de activitate. Iar pentru a-i păstra şi în sistemul de educaţie,  România are nevoie de o politică naţională coerentă în acest domeniu, spune rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, academicianul Ioan-Aurel Pop.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, este de părere că o calitate înaltă a educaţiei poate fi asigurată doar dacă universităţile vor reuşi să îi păstreze pe cei mai buni dintre absolvenţi. Chiar dacă aceştia îşi vor împărţi timpul între catedră şi mediul privat, este important ca ei să se implice în pregătirea generaţiilor viitoare, spune academicianul Ioan-Aurel Pop.

 

Academicianul Ioan-Aurel Pop afirmă că o altă condiţie pentru a avea o educaţie de calitate este o finanţare corespunzătoare. El a amintit că există state europene cu un învăţământ performant care alocă între 6 şi 12 la sută din PIB pentru a finanţa educaţia. Doar cu ajutorul unei finanţări corespunzătoare, universităţile româneşti îşi vor putea păstra elitele. Rectorul clujean a amintit şi cazul uneia dintre cele mai bune facultăţi din ţară, cea de Matematică-Informatică de la Cluj. Cei mai mulţi dintre tinerele cadre didactice pleacă în mediul privat, care le oferă salarii de cinci ori mai mari decât universitatea. Facultatea clujeană ar putea să îşi dubleze uşor numărul de absolvenţi, care au o mare trecere pe piaţa muncii. Însă nu reuşeşte să îşi crească numărul de studenţi deoarece îi lipsesc cadrele didactice.

Related posts

Leave a Comment