O lectie… ca ,,afara”


Lectia cu titlul: ,,Calatorie printre zigurate si palate, divizibilitate si patrate in Mesopotamia”, clasa a V-a A, pregatita de doamnele profesoare Varga Cerasela (Istorie), Teodorescu Alina (Matematica), Axente Iulia si Olariu Alina (Limba engleza), a fost una transdisciplinara, o lectie de recapitulare, sistematizare si evaluare a cunostintelor si a deprinderilor.

Practic sala de clasa s-a transformat intr-o piata, apoi intr-o scoala mesopotamiana, in gradini suspendate, in orasul-stat Babilon. Elevii au vorbit despre Epopeea lui Ghilgames, despre codul lui Hammurabi si despre regele Nabucodonosor al II-lea. Au scris pe tablite numere in sistemul de numeratie sexazecimal, au vandut si cumparat tesatura pe oale cu cereale, au negociat stofa rosie pe oi. De asemenea, elevii au calculat inaltimea si perimetrul bazei Turnului lui Marduk, au determinat numarul maxim de copii carora regele le poate imparti, in mod egal, 60 de curmale si 36 de mere, au descoperit cate camere cu 2 paturi si cate cu trei paturi utiliza familia regala.


La revenirea din antichitate in prezent, elevii au fost intampinati de catre reprezentantul comunitatii irakiene, Ali Naji, care le-a vorbit despre locurile actuale, Bagdad si Babilon, despre mancarurile traditionale, despre cum a evoluat scrierea cuneiforma, exemplificand prin a scrie prenumele unor elevi in limba araba. Elevii clasei a V-a A au fost dornici sa afle cat mai multe lucruri posibile despre Irak. Ei au fost foarte interesati de scrierea cuneiforma, dar au vrut sa afle şi lucruri concrete despre viata de zi cu zi din aceasta tara, asa ca, prin intermediul limbii engleze, au primit informatii interesante. Comunicarea cu Ali a fost pentru elevi un mod inedit de a afla noutati despre Irakul de azi.

Related posts

Leave a Comment