Nepoata ultimului împărat al Austriei expune, pentru prima dată, într-un muzeu din România

Artista Gabriela von Habsburg își va expune lucrările, pentru prima dată, într-un muzeu din România.

Vernisajul expoziției de sculptură „Spațiu între/In Between” va avea loc în data de 5 aprilie 2023, de la ora 18:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Selecția de lucrări prezintă publicului din România câteva dintre sculpturile din oțel inoxidabil de diferite dimensiuni ale artistei, precum și litografii de tip colaj.

La deschidere vor lua cuvântul: dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Bogdan Iacob, istoric de artă, Thomas Emmerling, reprezentantul artistei în România, galerist și colecționar, dr. Oana Ionel, curatorul expoziției și prof. amb. Gabriela von Habsburg.

Scenografia primei expoziții personale a Gabrielei von Habsburg într-un muzeu din România integrează spațiile goale intermediare, definite de liniile triunghiurilor, pătratelor și cercurilor pe care le folosește în interiorul și exteriorul formelor geometrice, contemplarea liniștită, empatică, prudentă, care dezvăluie ce s-a împlinit în gol dar, mai ales, experiența profund spirituală de recunoaștere a propriei forme în spațiu.

Spațiul intermediar (cel în jurul căruia s-a construit această expoziție) face referire la interstițiile care dau sens întregului. Gabriela von Habsburg integrează în sculpturile sale tridimensionale și în litografiile sale spațiul din mijloc precum un element care dă scop și sens. Dialectica formelor geometrice clare și a spațiului intermediar, noțiunile de prezență și absență ascut identitatea și conturează operele sale monumentale. Liniile clare ale sculpturilor sale din oțel inoxidabil accentuează contrastul percepției noastre. Oțelul inoxidabil încorporează în egală măsură rafinamentul, dar și forța spațiilor intermediare.

În lucrări precum „Ilrak” (2019) un rol important îl are publicul. Imaginația publicului este animată, deoarece structurile sculpturale ale lucrărilor direcționează și declanșează adăugiri. În această măsură, ele nu sunt doar propuneri dogmatice noi, precum cele pe care atât de des trebuie să le experimentăm prin gestul impunător al monumentelor publice. Abilitatea crescută de participare a privitorului, așa cum o putem experimenta în lucrările artistei instalate în spații publice, precum și în sculpturile ei mai mici, arată marea empatie a unui artist politic care accentuează profund umanul.

Gabriela von Habsburg s-a născut la Luxemburg, este nepoata ultimului împărat al Austriei. A studiat filosofia la Universitatea Ludwig Maximilian din München și, tot aici, artele, sub îndrumarea profesorilor Robert Jacobsen și Eduardo Paolozzi. Gabriela von Habsburg este una dintre cele mai importante artiste ale artei contemporane și a adus contribuții formative la dezvoltarea ulterioară a sculpturii constructiv-geometrice. Acest aspect este evident în sculpturi precum „Betasith” de la terminalul 2 al Aeroportului din München sau „Cele 5 Continente”, sculptură amplasată în fața grupului Franke în Aarburg (Elveția) sau „Cele 3 puteri în Stat” în fața palatului președintelui Georgiei în Tbilisi. Același efect poate fi experimentat și prin sculpturile în format mic sau mediu unde, prin alinierea formelor geometrice, tratarea suprafeței oțelului și anexarea unui spațiu cu tije, plăci, triunghiuri, suprafețe perforate, se crează ceva nou care definește un spațiu cu capacitatea de a fi vizualizat și redescoperit în funcție de modul de dispunere al sculpturii și al unghiului de percepție al acesteia.

Descoperim în opera artistei o estetică imperială profund impresionantă, simplă și naturală. În arta sa, extensie a personalității sale, se regăsește o disciplină responsabilă și înțelegătoare, definită prin respect și deschidere. Toate acestea sunt echilibrate de artistă în maniera ei personală, puternică, plină de curaj și atenție.

Indiferent de spațiul geografic în care sunt amplasate sculpturile Gabrielei von Habsburg, acestea vorbesc un limbaj universal, fiind în egală măsură contemporane și atemporale. Asemenea sculpturilor sale, artista nu simte că are o afinitate națională specifică, ci mai degrabă se consideră a fi paneuropeană.

Expoziția rămâne deschisă până în data de 30 aprilie 2023.

Related posts

One Thought to “Nepoata ultimului împărat al Austriei expune, pentru prima dată, într-un muzeu din România”

  1. […] Artista Gabriela von Habsburg, nepoata ultimului împărat al Austriei, își expune lucrările de sculptură din oțel inoxidabil la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Vernisajul expoziției intitulate “Spațiu Între/In Between” va avea loc miercuri, 5 aprilie, și va marca o premieră la nivel național, deoarece operele artistei nu au mai fost prezente, până în acest moment, în nicio galerie din România, potrivit ClujToday.ro. […]

Leave a Comment