Muzeul Etnografic al Transilvaniei marchează un secol de existență

Din dorința de a marca un secol de existență a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituția va prezenta publicului, începând de vineri, 28 ianuarie 2022, săptămânal, câte un artefact și o imagine de arhivă.

Această inițiativă va fi derulată timp de 50 de săptămâni, cuprinzând, în total, 100 de postări, câte una pentru fiecare an de existență.

Născut inițial ca Muzeul Etnografic al Ardealului, primul muzeu etnografic din România, a fost un proiect inițiat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei și finalizat de Fundația Culturală „Principele Carol”.

În primăvara anului 1922 Emil Panaitescu, Sextil Pușcariu, George Vâlsan, Alexandru Lapedatu au fost numiți – de către această fundație – membri ai Comisiei Muzeului Etnografic al Ardealului. În 16 iunie 1922, comisia propunea înființarea de urgență, la Cluj, a unui muzeul etnografic, iar în 22 iunie 1922 se discuta punerea bazei colecției de artefacte și cea a arhivei vizuale.

Primele campanii de cercetare și achiziții s-au derulat în Ținutul Pădurenilor și Țara Hațegului, zone anterior cercetate deja de către Romulus Vuia, întâiul director al muzeului, numit începând cu ianuarie 1923.

Related posts

Leave a Comment