Mogulul Vîntu se judecă cu guvernul moldovean și Banca Naţională a Republicii Moldova

Un grup de companii în frunte cu Tabor Projects Limited din Cipru şi SC PSV Company SA a acţionat în judecată Banca Naţională a Moldovei, Guvernul Republicii Moldova şi Banca de Economii a Moldovei. În spatele acestor firme stă Sorin Ovidiu Vântu, scrie Jurnal de Chişinău.Este contestată legalitatea emiterii Ordonanţei BNM de lichidare a Investprivatbank. Conform datelor de la Curtea Supremă de Justiţie, firmele Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited, SC PSV Company SA au iniţiat un proces împotriva BNM, Băncii de Economii şi Guvernul Republicii Moldova prin care se contestă actul administrativ. De la Cancelaria Colegiului Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie ne-au spus că joi 16 septembrie, completul de judecată a adoptat o hotărâre, dar textul acesteia va fi redactat şi publicat doar peste o săptămână sau chiar două. Totodată nu au putut să ne spună ce acte administrative au fost contestate.
Rodica Teleucă, şeful serviciului de presă al Băncii Naţionale a Moldovei a spus, celor de la Jurnal de Chişinău, că a fost contestată în special legalitatea emiterii Ordonanţei BNM din 19 iunie 2009 „cu privire la retragerea licenţei Băncii Comerciale „INVESTPRIVATBANK” S.A. şi numirea lichidatorului”. Decizia respectivă a fost potrivit unor publicaţii în presă ultimul cui bătut în sicriul Investprivatbank.
Cel mai curios este faptul că unul din cei mai mari păgubiţii, ca urmare a retragerii licenţei şi iniţierii procedurii de lichidare, se pare că a fost miliardarul român Sorin Ovidiu Vântu.
Firmă ce aparţine lui Vântu este acţionară la Investprivatbank. La finele anului 2008 firma Tabor Projects Limited a devenit acţionar majoritar la Investprivatbank.
Astfel în urma unei majorări de capital prin emisiune suplimentară de acţiuni în valoare de 50 mil. lei, realizată în noiembrie 2008, acţionarul, care a contribuit integral la majorarea capitalului băncii Tabor Projects Limited, a obţinut 35,24% din numărul total de acţiuni cu drept de vot.
Această majorare de capital a fost precedată de alta din debutul anului, când Investprivatbank a realizat o emisiune suplimentară de acţiuni de 20 mil. lei.
Dacă Tabor Projects Limited a fost firma ce a devenit acţionar cu 35%, de unde au apărut restul firmelor implicate în proces. Încercarile de a lua legătură cu reprezentanţii acestora au eşuat. Or, nu există date de contact, persoane etc.
În acelaşi timp în raportul anual al Investprivatbank pentru 2008, se menţionează că printre clienţii princiapali ai companiei de broceraj ce aparţinea băncii figurau Tabor Projects Limited, Karo Holdings Limited, Demera Investments Limited, Treal-Privat SRL etc. toate cu legături directe sau indirecte cu afacerile din România ale lui Sorin Ovidiu Vântu. Potrivit registrelor britanice Karo Holdings Limited este o firmă dizolvată. La fel în procedură de lichidare este şi PSV Company SA.
Majoritatea firmelor ce au dat în judecată Guvernul şi BNM figurează într-o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România pentru un presupus decont ilegal de TVA în valoare de 62 mil. euro.
Potrivit unor informaţii din ministerul român de Finanţe citate de www.hotnews.ro, SC PSV Company SA a beneficiat în urma unei tranzacţii cu Petrom de returnarea a 62 de mil. euro, bani pe care compania i-a folosit la capitalizarea mai multor firme off-shore, în loc să achite datoriile la stat şi la agenţi economici. Printre firmele ce au beneficiat de aceşti bani se numără, SC GMC Media Box, BRENDELCO LTD, HEBES INVESTMENTS LTD, KARKA HOLDIN LTD, KARO HOLDING LTD, KAURI HOLDING LTD, PSV CLIMA MP, STRIPAE ENTREPRISES LTD şi TABOR PROJECTS LTD.
Şase din aceste firme figurează în dosarul intentat contra BNM, Guvernului RM şi BEM. majoritatea au avut legături sau afaceri cu Investprivatbank şi structurile acesteia, iar cel puţin una dintre aceste companii off-shore se intersectează, potrivit unor articole apărute în presă, cu afacerile lui Sorin Ovidiu Vântu. Ziarul Financiar scria în 2007, „când Petromservice a devenit acţionar la Delta Asigurari, prin preluarea pachetului de acţiuni deţinut de societatea off-shore Tabor Projects Limited, despre care se vehiculează în media că este deţinută de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu: “Reprezentantul legal al Tabor Projects este Octavian Turcan, cetatean al Republicii Moldova, fost administrator la Banca Română de Scont, aflată acum în lichidare”.
Delta Asigurări era acţionar alături de Investprivatbank la compania IPB Delta Asigurări din Moldova.

Related posts

Leave a Comment