Mesajul de sărbători al Mitropolitului ortodox al Clujului, IPSS Bartolomeu Anania


Declaraţia tradiţională cu prilejul sărbătorilor de iarnă a Mitropolitului ortodox al Clujului, IPSS Bartolomeu Anania, a fost transmisă anul acesta către presă prin intermediul curierului electronic (e-mail) – din cauza stării de sănătatea a ierarhului – şi nu prin lecturarea ei în faţa jurnaliştilor, aşa cum a făcut-o anii trecuţi. “Cu regretul că unele probleme de sănătate nu îmi vor permite să vă primesc în reşedința mea pentru tradiționalul Mesaj de Crăciun, Vă trimit alăturat textul Declarației mele de presă, împreună cu cele mai cordiale felicitări de sfintele Sărbători şi urarea de La mulți ani!”, scria Mitropolitul Bartolomeu alături de mesajul său anual de Crăciun adresat presei, pe care îl redăm în continuare.

“În vremea Vechiului Testament, sub domnia lui Iosia, a fost descoperită în templu cartea Deuteronomului, adică Legea dată de Dumnezeu lui Moise. Iar regele, după ce a citit‐o, şi‐a dat seama cu durere de enorma distanță ce se produsese între poruncile lui Dumnezeu şi comportamentul poporului pe care el, regele, îl cârmuia. Aşa s’a hotărât să stârpească idolatria şi relele moravuri, restaurând ordinea morală în societate.
Aşa s’ar cuveni să fie şi’n zilele noastre: Biblia din Parlament ar trebui să existe nu doar ca obiect în fața căruia demnitarii îşi depun jurământul, ci şi ca îndreptar pentru legile pe care aceştia le plănuiesc, le votează şi le promulgă. Dacă ei ar deschide Biblia numai câteva pagini, atunci în țara noastră nu ar mai exista acte normative menite să legifereze sau să permită pornografia, prostituția, homosexualitatea, concubinajul, practici care nu sunt altceva decât tot atâtea căi deschise spre dezintegrarea familiei şi disoluția societății. E inadmisibil să juri cu mâna pe Biblie şi să faci legi împotriva Bibliei! De aceea ne vom ruga neîncetat pentru ei, aleşii noştri, pentru ca Dumnezeu să le lumineze mintea şi să le încline inima doar spre ceea ce este drept, bun şi de folos acestui popor, aşa cum a făcut, pe vremuri, regele Iosia.
Până atunci îi rog fierbinte pe părinți să aibă grijă de copiii lor. Ştiu că avem multe familii adevărate, cu părinți iubitori şi copii cuminți. Dar tocmai de aceea vă rog şi vă îndemn, părinților, să fiți veghetori, ca nu cumva copiii voştri buni să încapă pe mâna celor ce‐i strică, sau să aibă la îndemână ceva ce le poate întina ființa. Nu‐i lăsați doar pe seama şcolii, căci într’o şcoală pot exista programe perverse sau o directoare care, în schimbul câtorva cadouri ieftine, le permite traficanților să‐şi etaleze scârboasele mărfuri în văzul copiilor. Ajutați‐vă odraslele să învețe cu drag şi să se poarte frumos! Cutremurați‐vă de familiile destrămate şi de copiii lor rămaşi pe drumuri, bântuiți de mizerie şi de vicii precoce. Oferiți‐le pruncilor voştri mai puțin televizor şi mai multă lectură: din cărțile frumoase şi, pe cât se poate, pagini alese din Sfintele Scripturi. Eu cunosc un copil care a citit Biblia, în întregime, la vârsta de zece ani; nu e important ce şi cât a înțeles, ci faptul în sine că a citit‐o şi n’a uitat‐o. Faceți din Fiul Mariei un prieten al copiilor voştri; şi fiți siguri că Pruncul Iisus vă va surâde din iesle, iar Copilul Iisus va merge spre Nazaret ținându‐vă de mână.”


† BARTOLOMEU
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului,
Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

Related posts

Leave a Comment