Memoria satului încrustată în lemn

În cea de-a doua jumătate a lunii aprilie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, prezintă publicului clujean o valoroasă expoziție de sculptură, intitulată sugestiv „Memoria satului încrustată în lemn” și găzduită în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, Calea Dorobanților, nr. 104.

Manifestarea este organizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și se înscrie în șirul schimburilor culturale desfășurate în ultimii ani între cele două instituții.

Vernisajul va avea loc marți, 19 aprilie 2022, de la ora 15:00, în cadrul unui eveniment mai amplu, organizat de CJCPCT Cluj și care va include un recital de pricesne și muzică cultă, susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor Ovidiu Barteș, alături de interpretele de muzică populară Oana Bozga-Pintea și Mariana Morcan și de grupul de copii „Arheo”, coordonator prof. Veronica Macarie Moldovan.

Expoziția reunește lucrările a trei artiști sculptori sătmăreni: Vasile Dragoș, Kóter Vasile și Vasile Vari, membri ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, în a căror tematică se regăsesc și crâmpeie din lumea satului românesc. Fiind un material iubit dintotdeauna de meșterii și artiștii români, lemnul își găsește locul firesc în programul expozițional al acestor centre, care doresc să promoveze imaginea satului prin toate mijloacele, dar și pe artiștii care au aplecare spre acest domeniu.

Născut în 1958, în comuna Turț din județul Satu Mare, Vasile Dragoș este un sculptor autodidact, invitat în numeroase expoziții personale și de grup, dar și în tabere de sculptură din întreaga Transilvanie și în Ungaria.

Vasile Vari s-a născut în 1979, în localitatea sătmăreană Halmeu și a deprins tainele sculpturii în lemn începând cu 2016, alături de maestrul sculptor Iosif Foris. A expus până în prezent la Târgu Mureș, Carei și Satu Mare lucrări ce au ca inspirație lumea satului, natura, dar și cultura tradițională a altor popoare.

Cel de-al treilea sculptor prezent la Cluj-Napoca este Kóter Vasile, născut în 1950, în Carei. A început să cioplească la 6 ani, preferând lemnul de-a lungul întregii sale activități, chiar dacă abordează osul și marmura deopotrivă. Din 1980 este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, fiind prezent în peste 40 de expoziții și tabere de sculptură din România, Ungaria și Grecia.

Lucrările celor trei sculptori pot fi admirate pe simezele clujene până în 30 aprilie 2022.

Related posts

Leave a Comment