Memoria PS Florentin Crihălmeanu, onorată la Cluj

Memoria regretatului episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, este onorată la Cluj. Succesorul la conducerea eparhiei, PS Claudiu Lucian Pop, a organizat un parastas în capela Sfântul Iosif a catedralei în construcție a Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX, acolo unde își doarme somnul de veci cel care a fost unul dintre cei mai apreciați episcopi clujeni. La parastasul de azi a luat parte și PS Cristian Dumitru Crișan, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, care a transmis comunității clujene mesajul Preafericirii Sale Lucian cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. De asemenea, au participat foarte mulți laici, precum și persoane consacrate.

Florentin Crihălmeanu a avut un destin aparte, influențat de dictatura comunistă, de recâștigarea libertății și de renașterea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. El s-a născut în 17 septembrie 1959, la Iași. Tatăl său, Cornel, era greco-catolic, iar mama sa, Alice, era romano-catolică.

Florentin Crihălmeanu și-a făcut studiile primare la Turda și la Iași, apoi s-a mutat la Cluj. Și-a luat bacalaureatul la Liceul nr. 15 din Cluj-Napoca. Apoi, între 1979 – 1984, a urmat cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca. După terminarea studiilor inginerești, a fost repartizat, pentru doi ani, ca inginer stagiar la Întreprinderea de Utilaj Tehnologic din Bistrița.

În anul 1986, a reușit să revină la Cluj, ca inginer în cadrul fabricii Tehnofrig. În acel an, tânărul Florentin Crihălmeanu a început studiile teologice greco-catolice în clandestinitate, sub îndrumarea pr. Pantelimon Aștelean. Biserica Română Unită cu Roma fusese interzisă de autoritățile comuniste din anul 1948.

În decembrie 1989, regimul comunist a fost răsturnat, iar Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a putut să iasă din catacombe. Astfel, Florentin Crihălmeanu s-a înscris, în 1990, în ultimul an de studii la Institutul Teologic Sfântul Ioan Evanghelistul din Cluj.

În 8 septembrie 1990, el a fost hirotonit diacon, iar o zi mai târziu a devenit preot. Hirotonirea sa preoțească a avut loc în cadrul unei liturghii oficiate de IPS George Guțiu, în Piața Libertății din Cluj, azi Piața Unirii. În acea epocă, pentru că nu fusese retrocedată catedrala Schimbarea la Față, liturghiile greco-catolice erau oficiate sub cerul liber.

În acel an, pr. Florentin Crihălmeanu a primit o bursă de studii la Colegiul Pio Romeno din Roma. A devenit student al Universității Pontificale Urbariana, acolo unde a obținut, în 1992, Bacalaureatul în Teologie, iar în 1994, Licența în Teologie. Tot în cadrul acestei universități și-a susținut și doctoratul, în 2005.

Tânărul preot s-a întors în Cluj în 1994, A fost numit profesor la Institutul Teologic Greco-Catolic și la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. De asemenea, a fost numit vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla.

În anul 1996, Sfântul Ioan-Paul al II-lea, Papă al Romei, a decis să îl numească episcop pe Florentin Crihălmeanu. Hirotonirea sa episcopală a avut loc în 6 ianuarie 1997, în basilica Sfântul Petru din Roma, iar cel care l-a consacrat a fost chiar Sfântul Ioan-Paul al II-lea.

PS Florentin Crihălmeanu a devenit episcop auxiliar de Cluj-Gherla, cu titlul episcopal de Sili. În anul 2002, după retragerea ÎPS George Guțiu, a devenit episcop eparhial de Cluj-Gherla.

El s-a implicat în refacerea eparhiei, afectată de lungile decenii de activitate în clandestinitate. De asemenea, PS Florentin Crihălmeanu a activat în cadrul unor organisme de talie mondială: a fost numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și al Comisiei Internaționale Mixte de Dialog Teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă. De asemenea, după ridicarea Bisericii Române Unite cu Roma la rangul de Arhiepiscopie Majoră, PS Florentin Crihălmeanu s-a implicat în reorganizarea structurilor bisericești în conformitate cu noul statut al Bisericii Greco-Catolice din România.

El s-a mutat la Părintele Ceresc în 12 ianuarie 2021, în urma infecției cu coronavirus.

Related posts

Leave a Comment