Marius Balo, clujeanul ținut prizonier de comuniștii chinezi, cere ajutorul autorităților române

Un profesor clujean are neșansa să trăiască pe propria sa piele ”beneficiile” comunismului. Marius Balo este ținut după gratii de comuniștii chinezi, în urma unei înscenări demne de Kafka. Profesorul clujean cere ajutorul autorităților române pentru a fi transferat într-o închisoare din țară. Condițiile în care este deținut nu respectă cee mai elementare drepturi ale omului.

Avocații lui Marius Balo spun că acest coșmar pe care clujeanul îl trăiește de șase ani ar putea lua sfârșit, dacă autoritățile române nu ar da dovadă de pasivitate și l-ar fi adus în țară.

Încă de la începutul lunii noiembrie, lui Marius Balo i s-a comunicat că șansele de a fi transferat în România înainte de finalul anului sunt foarte mari, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

La data de 15.01.2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării societății de avocatură SCA „Iordăchescu și Asociații” din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetățeanului român Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

Însă, până la această dată nimic nu s-a schimbat cu privire la situația cetățeanului român, iar acesta este în continuare deținut în condiții inumane.

Nu este acceptabil ca România să-și trateze proprii cetățeni cu atâta indiferență. România trebuie să-și apere cetățenii, atâta timp cât sunt cetățeni ai acestui stat. Este de neconceput ca din data de 01.10.2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și a dispus transferarea cetățeanului român Marius Balo în România în vederea executării restului de pedeapsă, statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziție pasivă și așteptând ca într-un final Balo Marius să-și execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e acceptabil ca România să se manifeste astfel.” afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

De asemenea, domnul Cătălin Marian Predoiu – Ministrul Justiției a dat dovadă de indolență și nepăsare în ceea ce privește soarta cetățeanului român Marius Balo, care de la momentul preluării funcției nu a efectuat niciun demers în vederea aducerii în țară a lui Marius Balo. Indolența domnului ministru face ca Marius Balo să fie în continuare deținut în condiții inumane în Republica Populară Chineză. Acest lucru demonstrează lipsa totală de responsabilitate de care ar trebuie să dea dovadă Ministrul Justiției în vederea îndeplinirii obligației de a se asigura că drepturile fiecăruia dintre cetățenii acestei țări sunt respectate”, mai spune avocatul Eugen Iordăchescu.

 

O poveste stranie

Marius Balo are 39 de ani și a studiat pentru a deveni preot ortodox. A absolvit Institutul Teologic din Cluj, apoi a devenit student al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din New York. Acest seminar este condus de un preot român, Ionuț Alexandru Tudosie. Marius Balo nu a fost, însă, hirotonit. A revenit în cluj, unde a lucrat, o vreme, la Institutul Român pentru Pace, apoi a realizat emisiuni despre spiritualitate la televiziunea locală NCN. În cele din urmă, a plecat în China, pentru a prada limba engleză în calitate de corporate trainer. El susține că ar fi devenit profesor și la o universitate chinezească, însă nu există dovezi care să îi susțină această afirmație.

La cererea unui chinez, a acceptat să figureze drept reprezentant fictiv al unei firme înregistrate în Oxford, Marea Britanie. Pentru prestația sa a primit 80 de dolari. la doar opt zile după ce senase actele, a fost arestat, pentru că se asociase cu niște infractori chinezi care au cauzat un prejudiciu de peste 250.000 de dolari.

Marius Balo a fost cercetat și ținut în arest preventiv vreme de doi ani. Era ținut într-o cușcă de 16 metri pătrați, alături de 12 chinezi, cu care nu putea comunica, pentru că ei nu vorbeau limba engleză. A fost judecat apoi și condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă comercială. Marius Balo nu a făcut recurs împotriva sentinței, pentru că nu mai suporta condițiile din închisoare. Mai mult, el nu are încredere că ar fi avut vreo șansă de câștig.

Clujeanul a cerut de mai multe ori să fie transferat, ca să își ispășească sentința în România. El are acest drept datorită tratatelor internaționale la care sunt parte China comunistă și România. Însă a rămas în continuare în China. Avocații săi fac, din nou, apel la autoritățile române pentru a se implica și a obține transferul său într-o închisoare românească.

Related posts

Leave a Comment