Manifestările de 15 martie, anulate din cauza coronavirusului

Liderii comunității maghiare au decis să ofere un exemplu și au anulat manifestările organizate de 15 martie, care în anii trecuți strângeau mii de oameni în centrul Clujului. Ei au luat această măsură pentru a contribui la prevenirea răspândirii coronavirusului.

Au existat oameni care, individual, au adus câte o floare la clădirea fostului hotel Biasini, locul unde se întruneau revoluționarii din 1848. Acolo au locuit revoluționari maghiari precum Sandor Petofi sau români, precum Nicolae Bălcescu.

În secolul al XIX-lea, în clădirea situată pe strada Avram Iancu de azi funcționa un hotel, deținut de italianul Gaetano Biasini, profesor de spadă. Hotelul a funcționat până în anul 1926, când a dat faliment din cauza concurenței făcute de mai modernul hotel New York, devenit apoi Continental.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, a declarat că sărbătoarea de azi este trăită cu mare intensitate în suflete. Pentru maghiari, 15 martie are semnificația unei adevărate zile a libertății, pentru că în 15 martie 1848, maghiarii s-au ridicat la luptă împotriva absolutismului. ”În 1848, maghiarii și românii au luptat pentru idealurile libertății, egalității și fraternității. Pe parcurs, unii au uitat de idealul fraternității, iar acest lucru a permis imperiilor să îi dezbine. Noi, în aceste zile grele, în care omenirea se luptă cu coronavirusul, trebuie să ne amintim, la rândul nostru, de acest ideal al fraternității. Împreună, în pace, vom trece și peste aceste momente grele. Să nu ne pierdem speranța și să respectăm toate regulile necesare pentru a lupta cu această amenințare nemiloasă. Lecția curajului și lecția fraternității sunt cele mai importante pe care le putem învăța de la înaintașii noștri”, a spus Istvan Vakar.

Related posts

Leave a Comment