MAE condamnă încălcarea de către Rusia a convenţiilor diplomatice


Ministerul de Externe condamnă încălcarea gravă de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia.MAE aminteşte că, potrivit art. 29 din Convenţia menţionată, “persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţie. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere aducă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale”.
O protecţie asemănătoare este asigurată documentelor, corespondenţei şi bunurilor agentului diplomatic, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Convenţia de la Viena. De asemenea, agentul diplomatic se bucură de imunitate de jurisdicţie penală a statului acreditar, aşa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleaşi Convenţii, precizează MAE.
Poziţia MAE de mai sus a fost transmisă în seara zilei de 16 august primului-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocat de urgenţă la MAE. Ambasada României la Moscova a comunicat aceeaşi poziţie, în cursul zilei de marţi, către MAE rus. Totodată, MAE a exprimat dezacordul său ferm faţă de maniera de prezentare publică a situaţiei.
Ministerul Afacerilor Externe va lua măsurile care se impun în consecinţă şi le va anunţa în timp util.

Related posts

Leave a Comment