Lupta contra traficului de ființe umane printre prioritățile Fundației Rațiu pentru Democrație

Fundația Rațiu pentru Democrație condamnă acțiunile de traficare a ființei umane și derulează proiecte care ar diminua impactul negativ al acestui flagel social. Astfel la 18 Octombrie 2011 în cadrul Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane circa 1500 persoane din 13 localități, 3 țări au manifestat public simultan împotriva traficului de persoane sub forma unor actiuni de tip flash mob iar România a fost punctul de referință, anunță Fundația într-un comunicat de presă. Participanții au manifestat prin tăcere și prin afișarea de pancarte confecționate manual. Mulțimile îmbrăcate în alb și negru au “înghețat” pentru 4 minute în semn de protest față de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului prin traficul de persoane. Mesajul acțiunii a fost următorul: traficul de persoane privează victimele de alegeri personale și pedepsele trebuie să fie conform gravității infracțiunii (încălcarea drepturilor fundamentale).Din anul 2008, Fundația Rațiu pentru Democrație (România) a mobilizat membrii comunitații în organizarea de acțiuni în spațiul public cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Inițiativa a început la Turda și s-a extins la nivelul județului Cluj. Următorul pas a fost extinderea participării la nivelul comunității înternaționale în 2010 (8 locații din toată lumea). Anul acesta o menţiune specială este adresată coordonatorilor din Zalău, care au mobilizat o mie de oameni, printre care elevi de la 13 şcoli din oraş.
Pentru anul 2011 studenții Universității Rutgers care au participat la Programul de Educație Practică – Summer Service Learning au acceptat provocarea de a concepe planul pentru acțiunea internațională în spațiul public (International Flash Mob) și împreună cu reprezentanții Fundației Rațiu pentru Democrație au creat scopul, mesajul, sloganul și scenariul acțiunii.
Scopul Flash Mob-ului internațional pentru anul 2011 a fost creșterea nivelului de conștientizare a populației generale în ceea ce privește drepturile omului încălcate prin traficul de persoane, în toate formele sale.
În fiecare locație acțiunea a fost organizată și coordonată de instituții publice și organizații neguvernamentale active și dedicate cauzei de prevenie a traficului de persoane:
– Turda : Centrul de Voluntariat Ion Rațiu,
– Zalău: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sălaj,
– Baia Mare: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș,
– Cluj Napoca: World Vision Romania, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj Napoca, Uniunea Soroptimist Internațional; Inspectoratul Școlar Județean Cluj; Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Cluj
– Craiova, Iași: World Vision România și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrele Regionale Iași și Craiova
– Bucuresti: World Vision
– Petroșani și Drobeta Turnu Severin: Fundația Noi Orizonturi,
– New Jersey : Universitatea Rutgers
– Budapesta : MONA Foundation

Related posts

Leave a Comment