Limba rusă destramă coaliţia de guvernământ din Ucraina

Deputatul Radei Supreme a Ucrainei din Partidul Regiunilor Vadmi Kolesnicenko a înregistrat la aparatul parlamentului un proiect de lege a limbilor regionale.Documentul propune introducerea unor modificări în legea autorităţilor locale, care ar oferi consiliului regionale dreptul de-a acorda statutul de limbă regională acolo unde există comunităţi etnice şi naţionale compacte.
Pe de altă parte, comuniştii ucraineni se opun iniţiativei formaţiunii preşedintelui Ianukovici. Fracţiunea comuniştilor din Rada supremă a Ucrainei insistă pe desfăşurarea unui referendum naţional ucrainean în care s-ar pune problema acordării limbii ruse ca limbă de srar. Deputatul comunist ucrainean Igor Alexeev a declarat astăzi, la 1 iunie, că una din priorităţi ar fi acordarea limbii ruse statutul de limbă de stat, iar că acest lucru ca să aibă loc în cadrul Cărţii europene a limbilor regionale şi a minorităţilor etnice este imposibil de realizat.
La finele lunii mai preşedintele Ucrainei Victor Ianukovici a anunţat că se elaborează o serie de proiecte legislative, care adoptate de parlementul ucrainean vor arăta că „limba rusă, limbă nativă pentru mulţi cetăţeni din Ucraina, va ocupa un rol adevcat în societate”.
Doar că speakerul Radei supreme Vladimir Litvin, formaţiunea căruia este în coaliţie guvernamentală alături de Partidul Regiunilor şi Comunişti, a sugerat partenerilor de coaliţie să nu se pripească privind chestiunea lingvistică, considerând că această problemă este una sensibilă şi poate polariza societatea.

Related posts

Leave a Comment