Harta politică din Republica Moldova poate rămâne fără secera şi ciocanul comunist

O comisie prezidenţială din Republica Moldova, care are în atenţie studierea şi evaluarea regimului totalitar comunist, a prezentat şefului statului moldovean, Mihai Ghimpu, un raport cu privire la regimul totalitar comunist din spaţiul basarabean.Membrii comisiei au propus ca regimul să fie condamnat, implicit simboluriler comuniste, iar legea să interzică utilizarea noţiunii de “comunist” în titulatura partidelor politice din Republica Moldova.
Preşedintele comisiei Gheorghe Cojocaru a prezentat un raportul şi recomandările făcute de membrii comisiei care trebuie să fie analizate de preşedinţia moldovenească. “Regimul totalitar comunist ar trebui condamnat prin lege pentru crime, genocid şi teroare. Totodată, propunem să se interzică prin lege utilizarea noţiunii de “comunist” în titulatura partidelor politice şi a instituţiilor. Comisia a mai cerut interzicerea simbolurilor comuniste şi fasciste”, a spus doctorul în ştiinţe istorice Gheorghe Cojocaru.
În context, şeful comisiei a propus ridicarea unui complex în memoria rezistenţei antisovietice şi anticomuniste, a persoanelor deportate. “Propunem ca în fiecare localitate să fie deschis, după posibilităţi, câte un muzeu unde să fie afişate listele persoanelor care au avut de suferit în urma regimului comunist. Şi cerem crearea unei instituţii specializate unde ar fi păstrate documentele şi dosarele din perioada regimului comunist, pentru ca cei interesaţi unde şi cînd au murit bunicii şi fraţii lor să poată verifica în arhivă”, a mai adăugat Cojocaru.
Preşedintele moldovean Mihai Ghimpu a menţionat că va studia minuţios raportul, iar mai apoi îl va propune spre examinare Parlamentului.
În schimb, comuniştii susţin că evaluarea Comisiei prezidenţiale era predictibilă şi este o creaţie la comandă . Deputatul comunist Iurie Muntean a spus că: “În Europa există 30 de partide comuniste şi interzicerea simbolurilor şi a partidului, pentru care optează o mare parte din alegătorii moldoveni, ar demonstra că de fapt componentele AIE sunt partide xenofobe cu tentă fascistă”.
O serie de comentatori politici au relevat faptul că interzicerea simbolurilor comuniste ar favoriza trendul electoral al PCRM-ului prin efectul de “victimizare”, calificând subiectul ca unul “extrem sensibil” şi a recomandat Legislativul să evite subiectul.

Related posts

Leave a Comment