Liberalii de la Chişinău puşi pe fapte mari


Guvernarea liberal-democrată a Republicii Moldova, instalată de curând, se grăbeşte să preia controlul exhaustiv asupra Guvernului, deoarece vechea guvernare comunistă scoate proprietatea statului din republică şi încearcă să-şi fortifice influenţa asupra penitenciarelor. Premierul desemnat, Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat, a făcut nişte dezvăluiri şocante la postul de radio Deutsche Welle.„Vă dau exemple foarte simple: ceea ce se întâmplă cu rezervele materiale, ceea ce se întâmplă la SA „Moldtelecom”, ceea ce se întâmplă la Căile Ferate. Calea Ferată este o întreprindere de stat, dar care aparţine lui Oleg (Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist – n.n.). Noi am anticipat anumite lucruri… Au fost locomotive pregătite să fie trecute în Transnistria. Mie chiar îmi pare rău pentru foarte mulţi funcţionari… Imediat după alegeri, am transmis un mesaj în care am chemat toţi funcţionarii publici să-şi facă meseria aşa cum prevede legea, să nu asculte indicaţiile ilegale, pentru că până la urmă ei vor răspunde” a spus Filat.
„Cel mai mare criminal a fost Voronin. Criminalii vor sta la puşcărie. Şi lucrul acesta îl spun foarte asumat. Atâta timp cât voi fi prim-ministru, o spun foarte răspicat: criminalii vor sta la puşcărie. Va fi un proces echitabil”, a mai precizat premierul basarabean.
Totodată acesta a anunţat că noua putere de la Chişinău va demara săptămâna viitoare procedura şi va institui o comisie de anchetă la nivel de parlament cu implicarea experţilor străini. „Avem nevoie de o anchetă profundă asupra a ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova, fiindcă noi urmează să cunoaştem toţi, adevărul. Urmează să-i sancţionăm dur pe cei care au admis ca aşa ceva să se întâmple în Republica Moldova, ca să ne putem mişca înainte, să putem să trăim în această ţară”, a mai spus Filat.
Relaţiile pe care şi le propune să le edifice actuala guvernare de la Chişinău cu statul român sunt unele prioritare, totuşi aceasta a preluat din arsenalul comunist şi al altor guvernări teoria utopistă a semnării unui „tratat de bază”.
În ceea ce priveşte viitorul relaţiei Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, Vlad Filat a spus că va administra această relaţie cu demnitate, în interesul naţional al Republicii Moldova:“Noi urmează să spunem lucrurilor pe nume! Eu, personal, în forma aplecată cum mergea Vladimir Voronin la Moscova, nu am de gând să plec”.
Primele semne de dezbăerare de vechilşe cadre s-au produs astăzi prin eliberarea din funcţie director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al R. Moldova Artur Reşetnicov, cunoscut ca apropiat a fostului preşedinte Vladimir Voronin
Majoritatea parlamentară de la Chişinău a votat eliberarea acestuia din această funcţia. Printr-o hotărâre legislativă, în locul acestuia a fost numit Gheorghe Mihai, fost angajat al SIS. În expunerea de motive de eliberare a lui Artur Reşetnicov, deputaţii coaliţiei majoritare au mennţionat că pe parcursul activităţii sale, în special în perioada campaniilor electorale, directorul SIS şi-a permis să aducă învinuiri publice mai multor perrsoane, fără a respecta prezumţia nevinovăţiei.
„Prin comportamentul său, directorul SIS a încălcat normele deontologice şi nu a respectat principiile şi normele enumerate de Legea privind SIS”, se arată în expunerea de motive în respectiva hotărâre a Parlamentului.
Noul director, Gheorghe Mihai, a fost propus de către preşedintele interimar R. Moldova, Mihai Ghimpu. Noul director are vârsta de 59 de ani, este căsătorit, tată a doi copii. Din 1989 până în 2007 a deţinut diferite funcţii în cadrul SIS. Din decembrie 2007 a fost trecut în rezerva SIS al R. Moldova.
Col(r) Gheorghe Mihai are 59 de ani şi este născut în satul Colibaşi din Lunca Prutului. Are studii tehnice. La începutul carierei a lucrat la Briceni, în structurile comsomoliste şi de partid. Duă satisfacerea serviciului militar, s-a încadrat în structurile securităţii, fiind angajat în funcţie de şef al Serviciului de Securitate din raionul Hânceşti. Şi-a continuat cariera în structurile centrale ale Securităţii. În 2007, este trecut în rezervă, având grad de colonel. Ultima funcţie deţinută de acesta la SIS a fost cea de şef al Direcţiei Operative.

Related posts

Leave a Comment