Statele europene pe drumul cel bun în privinţa crizei


Europa va depăşi criza economică mai repede decât s-a crezut, prognozează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Pentru Germania, analiştii prevăd o creştere economică de 1,5% in 2010.Statele europene au reacţionat prompt în ce priveşte combaterea crizei economice, prin adoptarea de pachete conjuncturale adecvate, a declarat Secretarul General al OECD, Angel Gurria. Reformele fiscale, reducerea dobânzilor, flexibilizarea politicilor de acordare a creditelor şi măsurile de stabilizare a pieţelor financiare vor face ca Europa să depăşească recesiunea mai devreme decât se estimase.
Totuşi, considera specialistii OECD, “Uniunea Europeană trebuie să implementeze reforme de stabilizare a economiei pe termen lung”. Contraproductive pentru creşterea economiă sunt măsurile protecţioniste în ceea ce priveşte comerţul global şi barierele impuse concurenţei pe piaţa unică, au declarat la Berlin reprezentanţii organizaţiei.
La capitolele inovaţie şi cercetare, Europa rămâne încă în urma Statelor Unite şi a Japoniei. Economiştii OECD au subliniat că scopul Uniunii Europene, de a mări procentul din produsul intern brut dedicat cercetării ştiinţifice la 3% până în anul 2010, nu va fi atins.
Chiar şi în contextul crizei, economia germană rămâne cea mai puternică din Europa, arată raportul conjunctural prezentat la Berlin de OECD, Banca Centrală a Germaniei şi Institutul Economic din Köln (IW). După o scădere de 4,5% in 2009, experţii prevăd, pentru anul viitor, o creştere a produsului intern brut de 1,5%.
Cu toate acestea, pe piaţa muncii, efectele recesiunii se vor face simţite puternic abia în anul 2010, a adăugat Hüther. Alte 700.000 persoane ar putea să-şi piardă locul de muncă anul viitor în Republica Federală, iar nivelul şomajului ar putea ajunge până la 9,5%.

Related posts

Leave a Comment