Leonardo da Vinci îşi trimitea şi el CV-ul


Deşi avem tendinţa să privim CV-urile drept o invenţie modernă, specifică lumii capitaliste, lucrurile stau cu totul diferit. Leonardo da Vinci a avut şi el unul, pe care l-a folosit pentru a încerca să obţină o slujbă.În 1481, la vârsta de 31 de ani, inventatorul Leonardo da Vinci i-a scris o scrisoare fascinantă lui Ludovico Sforza, devenit ulterior Ducele de Milano, în care şi-a etalat abilităţişe şi competenţele. Iată documentul:
“După ce am analizat experienţa pe care o au oamenii care se pretind a fi pricepuţi constructori ai unor maşinării de război, îmi voi prezenta secretele Excelenţei Voastre, pentru care mă ofer să execut următoarele elemente:
1. Am conceput un fel de poduri extrem de uşoare şi puternice, adaptate pentru a fi mai uşor de transportat. Sunt sigure şi indestructibile la foc şi cu ajutorul lor poţi fugi mai uşor de inamic. De asemenea, am alte câteva care rezistă la foc şi sunt uşor de montat şi demontat. De asemenea, ştiu metode de a arde şi a distruge podurile inamicilor.
2. Ştiu cum, atunci când un loc este asediat, să folosesc apa din şanţuri şi să fac o varietate infinită de poduri, căi de acces, scări, şi maşini utile în astfel de situaţii.
3. Am metode de asediere, bombardament şi distrugere a oricărei cetăţi, chiar dacă aceasta este aşezată pe o stâncă sau în oricare al loc aparent inaccesibil.
4. Deţin mai multe feluri de mortiere, uşor de transportat, cu care se pot arunca o mulţime de pietricele, asemănătoare aproape cu o furtună, şi care seamănă panică şi confuzie în rândurile inamicului.
5. Ştiu să folosesc căi şi tuneluri secrete, săpate fără zgomot, pentru a ajunge într-un anumit loc.
6. Şi, dacă lupta ar trebui să fie la mare, am mai multe tipuri de maşini eficiente pentru atac şi apărare, precum şi nave care vor rezista atacului celor mai mari tunuri.
7. În caz de nevoie, pot construi mai multe maşinării de atac, inclusiv unele care scuipă foc.
8. Dacă bombardamentele vor eşua, pot construi catapulte şi alte maşinării de război. Indiferent de situaţie, pot construi o maşinării eficiente atât pentru atac cât şi pentru apărare.
9. Dacă bătăliile se dau pe apă, am multe maşini de război atât pentru atac cât şi pentru apărare şi vase care rezistă până şi celor mai puternice tunuri.
10. În vremuri de pace, pot participa activ şi eficient la dezvoltarea arhitecturală a clădirilor publice şi private.”
Leonardo da Vinci menţionează talentul său artistic abia la sfârşitul scrisorii.

Related posts

Leave a Comment