Kurzii din Irak vor referendum pentru independență

“A sosit momentul” pentru kurzii din Irak să se pronunţe prin referendum asupra unui stat kurd, a declarat liderul regiunii autonome Kurdistanul irakian, Massoud Barzani, informează Agerpres. Afirmația sa a stârnit ostilitate în Turcia, unde regimul de la Ankara se teme că astfel vor fi stimulate tendințele secesioniste ale kurzilor din Turcia.Massoud Barzani afirmă, potrivit unui comunicat publicat miercuri, că “a sosit momentul, iar condiţiile sunt întrunite acum, ca poporul să ia o decizie asupra viitorului său prin referendum”, relatează AFP. Massoud Barzani a avut un mandat de președinte al regiunii autonome, mandat care s-a încheiat în august 2015, dar Massoud Barzani a rămas la putere.

“Acest referendum nu ar duce în mod necesar la crearea imediată a unui stat (kurd), dar ar permite să se cunoască voinţa şi opinia poporului din Kurdistan cu privire la viitorul său”, a adăugat liderul kurd irakian, potrivit RomaniaLibera.ro.

Problema unui referendum – căruia guvernul federal irakian i se opune – şi cea a zonei geografice în care s-ar desfăşura au dus la tensionarea relaţiilor între Bagdad şi această regiune autonomă situată în nordul ţării şi bogată în petrol.

Kurdistanul irakian este format oficial din trei provincii irakiene, dar forţele kurde controlează în prezent teritorii în alte patru provincii asupra cărora guvernul federal vrea să-şi menţină autoritatea. Forţele kurde s-au instalat în aceste teritorii disputate când trupele federale s-au retras în faţa avansului grupării jihadiste Statul Islamic, în vara anului 2014.

Provincia Kirkuk, controlată în principal de forţele kurde, riscă să fie un motiv de dispută important din cauza bogăţiei sale în resurse naturale, în special în petrol. Mai mult decât politic, principalul obstacol în calea independenţei Kurdistanului irakian pare să fie de ordin economic.

Related posts

Leave a Comment