Japonia: Incursiunile Chinei ameninţă pacea

Ministrul japonez al Apărării a declarat, marţi, că incursiunile Chinei în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku ameninţă pacea, transmite Mediafax.
“Cred că intruziunile Chinei în teritoriile din jurul insulelor Senkaku constituie o zonă gri” între “perioada de pace şi situaţia de urgenţă”, le-a spus Itsunori Onodera unor jurnalişti, la o zi după o nouă incursiune a navelor Pazei de Coastă chineze în această zonă aflată în centrul unui diferend japonezo-chinez.

“Această ‘zonă gri’ va fi discutată în cadrul Consiliului naţional de securitate care se va reuni curând” la Tokyo, a precizat ministrul japonez.

În ultimele zile, tonul declaraţiilor a fost tensionat între cele două state care îşi dispută Insulele Senkaku, numele japonez al unui mic arhipelag din marea Chinei orientale, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu.

Sâmbătă, cu ocazia unui defilări a Forţelor de Autoapărare (SDF), numele oficial al armatei japoneze, premierul de dreapta Shinzo Abe a avertizat că Tokyo “nu va tolera nicio schimbare prin forţă a statu quo-ului” în ceea ce priveşte arhipelagul.

În aceeaşi zi, evocând faptul că avioane japoneze de vânătoare au decolat pentru a supraveghea avioanele chineze, ministerul chinez al Apărării a declarat că orice acţiune aeriană împotriva avioanelor sale va constitui “un act de război”.

Aflate sub administraţie japoneză, Insulele Senkaku sunt situate la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului care, la rândul său, le revendică şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei). Pe lângă poziţia lor strategică, fondul marin ar putea adăposti hidrocarburi.

Related posts

Leave a Comment