IPOTEZA SOCANTA: evaziunea fiscala din SUA, pusa pe seama bancilor israeliene

Urmarirea lansata de autoritatile americane impotriva evazionistilor include si Israelul, unde cele mai mari banci locale sunt suspectate ca au ajutat mai multi afaceristi americani sa se sustraga de la plata impozitelor.Bancile supuse controlului de catre divizia departamentului de Justitie, din SUA sunt Bank Hapoalim, Bank Leumi Ie-Israel BM si Mizrahi-Tefahot, scrie Reuters.
Ani de zile, atentia acestui departament a fost concentrata catre sectorul bancar elvetian si mult timp, autoritatile americane au exercitat presiuni asupra elvetienilor sa furnizeze informatii despre clienti cheie ai bancilor.
“Schimbarea” de la Elvetia la Israel a fost interpretata de specialisti drept un precedent problematic in relatiile dintre SUA si Israel, foarte stranse, de-a lungul istoriei.
Mai ales ca statul asiatic a fost un aliat cheie in chestiunile diplomatice si militare din Orientul Mijlociu si unul dintre cei mai importanti beneficiari ai ajutoarelor americane. Anul trecut, sumele trimise de SUA in Isarel s-au ridicat la 3,1 miliarde de dolari, noteaza Reuters.
Totusi, anul trecut, relatiile americano-israeliene au devenit tensionate, dupa ce negocierile de pace, lansate de presedintele Barack Obama, pentru a tempera situatia dintre Israel si palestinieni, au ramas fara o concluzie clara. Pe de alta parte, reprezentanti ai ambelor parti, atat americane, cat si israeliene, sustine ca alianta lor, incheiata acum zeci de ani, ramane de neclintit.
Controlul inregistrat in trei subsidiare elvetiene ale bancilor israeliene se afla, inca, la un stadiu incipient si nu a atins nivelul la care au fost supuse Credit Suisse sau HSBC Holdings si Basler Kantonalbank.
Aviram Cohen, un purtator de cuvant al Bank Leumi, din Tel Aviv, a scris, intr-o declaratie trimisa prin e-mail, ca “cererea a fost facuta pentru verificari ale datelor statistice generale. Se pare ca aceste date au fost de a servi ca fundament pentru un acord global, intre Confederatia Elvetiana si autoritatile americane.
In mod evident, Bank Leumi coopereaza pe deplin, cu autoritatile americane, in conformitate cu legislatia elvetiana si sub consiliere juridica”, a tinut sa precizeze Cohen.
Un purtator de cuvant al Bank of Israel, banca centrala a tarii, a declarat pentru jurnalistii Reuters ca “nu pot comenta cu privire la chestiuni care se refera la corporatii bancare specifice”.
Verificarile sunt facute in cadrul unei campanii ample, efectuate de catre Departamentul de Justitie, pentru a forta aproape o duzina de banci elvetiene sa plateasca, impreuna, amenzi de miliarde de dolari sa isi recunoasca public greselile penale.
Pe data de 31 august, procurorul general adjunct al SUA, James Cole a trimis o scrisoare catre zece banci (trei banci israeliene si restul elvetiene), in care le cere sa realizeze, pana la 23 septembrie, informatii statistice generale, privind conturile americanilor in bancile elvetiene.
Datele solicitate includ tipurile de conturi pe care UBS le-a dezvaluit, in 2009, in urma unui acord incheiat cu Departamentul de Justitie. Acesta ancheta evaziunea facuta de mai multi miliardari americani care s-au stras de la plata taxelor.

Related posts

Leave a Comment