Interes tot mai mare pentru învățământul dual și profesional

Școlile duale sunt tot mai interesante pentru elevii care termină clasa a VIII-a. Dintre elevii care au terminat de curând Evaluarea Națională, mulți sunt tentați de acest parcurs profesional din mai multe motive. Printre acestea se numără faptul că absolvenții acestor școli lucrează în domenii bine plătite. În plus, în cursul studiilor, elevii beneficiază de burse de stat, precum și de burse private.

Școlile duale dezvoltate după model german sau austriac oferă elevilor șansa să deprindă tainele unor meserii bine plătite. Dacă aceștia doresc, își pot continua studiile la liceu și la facultate. În cei trei ani de studiu, jumătate din timp este dedicat studierii materiilor teoretice, iar cealaltă jumătate practicii profesionale. Potrivit legii, fiecare elev al școlilor duale primește o bursă în valoare de 200 de lei, acordată de statul român. În plus, multe companii private oferă, la rândul lor, burse, care variază între 200 și 1.000 de lei pe lună. Pentru că aceste școli sunt dezvoltate în parteneriate cu firmele private, acestea oferă elevilor și posibilitatea practicii profesionale, timp în care elevii primesc gratuit transport, echipament de protecție și hrană.

O inițiativă mai deosebită presupune cooperarea dintre Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și autoritățile locale din comuna Râciu, pentru a dezvolta o școală cu profil agricol, spune inițiatorul proiectului, Ciprian Belean.

În județul Cluj, printre cele mai apreciate meserii oferite de școlile duale se numără cele de tinichigiu auto, de lăcătuș pentru industria aero-spațială, sudor sau lucrător în comerț.

Related posts

Leave a Comment