Innovation Labs a anunțat câștigătorii ediției 2024 în cadrul finalei Demo Day

Ediția a 12-a Innovation Labs – programul de pre-accelerare și mentorat pentru tineri antreprenori și-a desemnat câștigătorii în cadrul Finalei Demo Day. Evenimentul, care a avut loc marți, 28 mai, de la ora 16:00, în Aula Magna a Universității Naționale pentru Știință și Tehnologie Politehnica București, s-a desfășurat în prezența unui public numeros, format din invitați din ecosistemul de tehnologie și reprezentanți ai autorităților publice.

Cine a fost ieri la Aula Magna a Universității Naționale pentru Știință și Tehnologie Politehnica București a fost întâmpinat, de la ora 16:00, de standurile frumos aranjate în cadrul Startups’ Fair, care a deschis finala evenimentului Innovation Labs Demo Day. Membrii celor 29 de echipe Innovation Labs, semifinaliste la nivel național, au avut ocazia de a interacționa la standuri cu publicul interesat.

Demonstrațiile produselor tehnice în fața reprezentanților comunității Innovation Labs au oferit o oportunitate excelentă de interacțiune cu partenerii programului, cu mentori, potențiali clienți, investitori, jurnaliști, precum și cu publicul larg. Aceasta a fost, de asemenea, o bună ocazie pentru membrii juriului să facă o primă evaluare a celor 16 echipe și produse care și-au câștigat locul în Finala Demo Day.

Finala a început la ora 18:00, oferind echipelor calificate șansa de a-și prezenta proiectele și de a concura pentru unul din premiile ediției a 12-a a Innovation Labs. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă energică, plină de entuziasm, ce reflectă munca intensă și creativitatea tinerilor antreprenori aflați la început de drum. Andrei Pitiș, co-fondator Innovation Labs și Fondator și CEO al Genezio, a remarcat cum primele Demo Day-uri ale Innovation Labs, organizate alături de Co-fondatorul Răzvan Rughiniș, erau mult mai mici în amploare, reunind un ecosistem de inovație incipient. Andrei Pitiș a concluzionat că: „Este o zi minunată să fii în București și să fii martor la o creștere explozivă a inovației și antreprenoriatului printre studenții români, și nu numai printre studenți”.

Evenimentul a fost moderat de co-fondatorii programului Flavia Husar, Chief Innovation Officer, și Daniel Rosner, Chief Growth Officer, alături de Ana-Maria Spătaru, Head of Process Excellence la Innovation Labs. Acestora li s-au alăturat, ca moderatori, jurnaliștii Vlad Andriescu, redactor șef la start-up.ro, și Octavian Palade, Co-Host la Tananana Radio și Video SEO la Upswing.

Cele 16 echipe finaliste ale programului – selectate din totalul de 85 de echipe care au intrat în Innovation Labs la nivel național, în urma Hackathoanelor din luna martie – au demonstrat marți, în fața publicului, că produsele lor vizează nevoi reale ale utilizatorilor și că au un impact considerabil în diverse sectoare de business, la nivel național și global. Finala Demo Day din acest an a reunit produse inovatoare dintr-o varietate de domenii de interes major, inclusiv educație, recuperare medicală, automatizarea locuinței, transport și logistică, gaming, cybersecurity și sustenabilitate. Produsele dezvoltate cu sprijinul programului Innovation Labs aduc soluții creative pentru diverse provocări contemporane, ce pun în evidență abilitățile și perseverența echipelor participante.

Echipele Rhythm Touch, SeedPods, SwiftSight și Photon Spark au fost cele mai apreciate de juriu și public, datorită produselor și prezentărilor lor remarcabile. Valoarea le-a fost recunoscută prin câștigarea premiilor „Grand Prize Award”, „Best Emerging Start-up Award”, „Best Product Award” și „Public Vote Award”.

În plus față de edițiile anterioare, datorită parteneriatului strategic dintre Innovation Labs și Early Game Ventures, anul acesta a fost acordat „Investment Prize”, în valoare totală de €500.000. Două echipe au împărțit acest premiu: Zero Code și Pentest Copilot.

Evenimentul Demo Day a fost deschis de cuvântul adresat de Mihnea Costoiu, rector al Universității Naționale pentru Știință și Tehnologie Politehnica București, care este partener strategic al Innovation Labs. Rectorul Mihnea Costoiu a vorbit despre valoarea educației și colaborării în cadrul Innovation Labs, prin aceea că acest program are puterea de a transforma visele tinerilor în realitate. El a evidențiat angajamentul Politehnicii București de a crea un ecosistem vibrant, unde ideile înfloresc și devin inovații tangibile.

Kathleen Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a transmis, în deschiderea evenimentului Demo Day, că inovația și antreprenoriatul sunt vitale pentru creșterea economică și pentru crearea de industrii noi. Ea a subliniat puterea creativității și impactul său profund asupra lumii.

Diplomatul israelian, Rami Teplitskiy, a vorbit despre experiența unică a Israelului în domeniul inovației și a exprimat bucuria de a vedea evenimente similare în România. El a încurajat România să aspire la tot mai multe startup-uri cu impact în piața globală.

Horia Velicu, cap al BRD Innovation Lab în cadrul BRD Groupe Société Générale, a spus că fiecare an al programului are propria sa poveste, dar ceea ce rămâne constant este pasiunea echipelor și a organizatorilor. El a subliniat dorința pe care tinerii participanți o au de a schimba viețile oamenilor în bine – iar în cadrul Innovation Labs, cu ajutorul mentorilor și investitorilor, imaginația este transformată în realitate, la nivel național.

Prezentă la eveniment, Veronica Dogaru, directoare în cadrul firmei Orange România, a urcat pe scenă și a pus în discursul său accent pe sprijinul acordat educației, cercetării și inovației. Orange este de peste 11 ani partener al Innovation Labs, timp în care au învățat și au crescut împreună. Opt startup-uri din Innovation Labs sunt parte din programul Orange Fab, accelerator în care și alte startup-uri sunt așteptate să se alăture. În calitate de susținător de lungă durată al Innovation Labs, Orange a promovat de-a lungul timpului echipe care au avut idei în domenii precum cybersecurity. În acest an, Orange a sprijinit echipele Pentest Copilot și Zero Code.

Răzvan Pinghioiu, director executiv la AROBS Professional Services, a spus că antreprenoriatul este unul dintre cele mai dificile joburi din lume, dar și unul dintre cele mai bogate în recompense. Antreprenoriatul, a menționat el, este metoda de a converti ideile în facturi, o definiție pragmatică, dar care surprinde foarte bine valoarea de piață pe care și-o doresc toate startup-urile.

Andrei Dumbravă, arhitect la Eviden, a povestit că Demo Day a demonstrat capacitatea studenților de a-și duce ideile la un nivel superior.

Din partea UiPath, Gheorghe Stan, care e unul dintre directori, a încurajat toate echipele să continue să inoveze.

Horia Coman, de la Site Lead Stripe Romania, a evidențiat evoluția impresionantă a ideilor prezentate la Innovation Labs, mai ales transformarea acestora din concepte inițiale și neșlefuite în produse avansate. El a accentuat faptul că participarea la Innovation Labs reprezintă un început excelent pentru orice startup.

Trofeele „Investment Prize”, „Grand Prize”, „Best Emerging Start-up”, „Best Product”, „Public Vote”

Acesta este primul an de parteneriat strategic dintre Innovation Labs și fondul de investiții Early Game Ventures. Cristian Munteanu, fondator al Early Game Ventures, a spus că „Innovation Labs este un program de importanță deosebită pentru ecosistemul românesc de startup-uri. Prin relevanța sa la nivel național, prin calitatea selecției participanților, a curriculum-ului și a structurii programului, Innovation Labs asigură cea mai bună acoperire a sectorului pre-seed și reprezintă o pepinieră din care s-au născut și se vor naște multe companii tehnologice românești. Parteneriatul pe care Early Game l-a semnat cu Innovation Labs este o verigă esențială prin care asigurăm finanțarea încă din etapa timpurie pentru cele mai promițătoare dintre aceste startup-uri. Felicitări tuturor participanților de anul acesta pentru eforturile lor și felicitări echipei Innovation Labs pentru pasiunea și munca lor”.

„Investment Prize”, oferit de Early Game Ventures, în valoare totală de €500.000 a fost împărțit între două echipe: Zero Code, cea care a primit investiția generoasă de €350.000 și Pentest Copilot, căreia i-a revenit o investiție de €150.000. Ambele echipe dezvoltă produse de securitate cibernetică. Zero Code inovează cu un instrument de analiză de vârf creat pentru a identifica rapid vulnerabilitățile în codul aplicațiilor software, permițând companiilor să evalueze pregătirea echipei lor de dezvoltare în domeniul securității cibernetice și să furnizeze trainingurile necesare. Pentest Copilot – una din cele patru echipe de liceeni, din cele 85 înrolate în această ediție de program – se axează pe redactarea rapoartelor de pentestare, integrându-se cu instrumente din industrie precum Burp și Word.

Premiul a fost oferit pe scenă de Cristian Munteanu, fondator la Early Game Ventures, și Dan Călugăreanu, partner al Early Game Ventures. Acesta din urmă a precizat: „Nu a fost o sarcină ușoară să alegem câștigătorii de anul acesta. Multe echipe au talent, potențial și lucrează la produse și servicii în industrii de interes precum cybersecurity, aplicații de AI sau computer vision. Tuturor acestor tineri minunați le mulțumim pentru zilele și nopțile petrecute la hackathoanele, workshop-urile și celelalte sesiuni din cadrul Innovation Labs. Pentru echipa Early Game a fost un privilegiu să fie alături de voi în tot acest timp și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce ne rezervă viitorul”.

Trofeul „Innovation Labs Grand Prize” a revenit echipei Rhythm Touch. De-a lungul programului, echipa s-a remarcat prin participarea continuă la toate activitățile în formula completă de patru colege, așa cum s-au prezentat și pe scena Demo Day. Rhythm Touch dezvoltă o brățară inteligentă creată pentru a îmbunătăți experiențele culturale ale persoanelor cu deficiențe de auz. Dispozitivul lor inovator convertește muzica în vibrații. Suzana Dobre, vicepreședinte pentru Strategie și Programe a Romanian-American Foundation, este cea care a înmânat acest trofeu.

Trofeul „Best Emerging Start-up” a revenit echipei SwiftSight, care transformă camerele de supraveghere standard în sisteme inteligente de senzori comportamentali. Produsul lor trimite rezultate text către un centru de control.

Trofeul „Best Product” a fost câștigat de echipa SeedPods. Echipa propune o soluție care revoluționează reîmpădurirea prin utilizarea dronelor și a analizei avansate a pădurilor.

Trofeul „Public Vote”, acordat pe baza votului publicului, a fost decernat echipei Photon Spark. Cei de la Photon Spark oferă o soluție inovatoare pentru găzduirea serverelor de jocuri.

Related posts

Leave a Comment