Ii solicit lui Dan Șova să își retragă afirmațiile că am anchetat oameni la Mineriada din 1990

De Monica Macovei, europarlamentar PDL/PPE

Ii solicit lui Dan Șova să își retragă afirmațiile că am anchetat oameni la Mineriada din 1990 și să facă publice numele procurorilor care au agresat oameni la Măgurele. De asemenea, îi solicit lui Tiberiu Nițu să-l cheme pe Dan Șova în calitate de martor în dosarul Mineriada1. Dan Șova, victima manipulării Antenei 3 sau părtaș la manipulare?

Observ ca Dan Șova, purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a PSD, preia din nou afirmații mincinoase și calomnioase ale Antenei 3 la adresa mea și afirmă despre mine că am anchetat oameni la Mineriada din 1990 și că “mint cu nonșalanță”.

Dacă Dan Șova era interesat de adevăr, ar fi găsit imediat, pe internet și în arhivele ziarelor din anii ’90, documente și mărturii care dovedesc nu numai că în timpul Mineriadei din iunie 1990 nu i-am anchetat pe oamenii care au participat la demonstrația din Piața Universității, ci că, in calitate de procuror, i-am scos pe mulți de sub urmărire penala, iar pe alții, în calitate de avocat, i-am reprezentat în instanță să își apere drepturile după ce au fost reținuți sau arestați ilegal de alți procurori. Am cerut și anchetarea celor care, în opinia mea, au fost vinovați de lipsire ilegală de libertate prin reținerea și arestarea unor oameni nevinovați.

Documente relevante și clare se găsesc și pe blog-ul meu.

In fața dovezilor care arată fără putința de tăgadă ca nu am anchetat oameni la Mineriada din 1990, ci, dimpotrivă, am cerut eliberarea lor, îi solicit lui Dan Șova să își retragă afirmațiile calomnioase la adresa mea și să-și ceară scuze public.

Ca om politic, Dan Șova are acum oportunitatea să admită ca a fost manipulat de Antena 3, cum de altfel s-a mai întâmplat.

Lipsa unei retractări a afirmațiilor calomnioase la adresa mea îl face părtaș la acțiunea de manipulare și dezinformare a Antenei 3.

Ii aduc aminte domnului Dan Șova că nu este prima data când minte și mă calomniază, și că poate suferi consecințele legii. In toamna anului 2012 domnul Șova a repetat pe postul Antena 3 ca tatăl meu ar fi fost general de Securitate și șeful Securității Giurgiu, lucruri total mincinoase Pentru faptul că nu a putut aduce dovezi să își susțină cele afirmate l-am acționat in judecată, proces pe care l-am câștigat pe fond la Tribunalul București.

2. Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD, vinovatul moral pentru abuzurile și crimele de la Mineriada din 1990

Referindu-se la Mineriada din 1990, Dan Șova a afirmat: “Procurorii ar fi trebuit să ancheteze în primul rând modul în care s-au comportat cei care au intervenit în Piața Universității.”

Culmea este că tocmai Dan Șova, în calitate de purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a PSD, dă lecții despre ce trebuia să facă unii sau alții la Mineriada din 1990, când cel care a chemat și mulțumit minerilor pentru evenimentele sângeroase din iunie 1990 este Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD și coleg de partid cu Dan Șova.

Ion Iliescu, în calitate de președinte al României, a chemat în iunie 1990 minerii din Valea Jiului să “reocupe” Piața Universității ocupată de studenții care protestau pașnic împotriva instaurării neocomunismului. Oameni nevinovați au fost bătuți atunci cu bestialitate și mai multe persoane si-au pierdut viața.

După ce minerii au măcelărit oamenii in bătaie, Ion Iliescu le-a mulțumit și i-a lăudat pentru “simțul civic” și “solidaritatea muncitorească” de care au dat dovadă în faptul că au fost “solidari cu puterea nouă”.

“Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toți cei de bine, care doresc progresul societății românești. Vreau să vă mulțumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-ați demonstrat în aceste zile”, a mai spus Ion Iliescu. (sursa)

3. Dan Șova trebuie audiat ca martor cheie in dosarul Mineriada

Tot legat de Mineriada din 1990, domnul Șova a spus: “Știu de la magistrați ce s-a întâmplat la Măgurele atunci și este o pată pentru orice procuror din acea vreme.”

Daca domnul Șova știe ce s-a întâmplat la Măgurele, îi solicit să iasă public și să prezinte numele procurorilor și celor responsabili de abuzurile care au avut loc în acea unitate militară. Tăinuirea acestor date îl face pe domnul Dan Șova complice la acele abuzuri.

Pe data de 18 iunie 2014 i-am solicitat domnului Tiberiu Nitu, Procuror General al României, să redeschidă dosarului Mineriadei pentru ca cei responsabili de acele abuzuri și crime să fie deferiți justiției.

Ii amintesc domnului Șova ca prin legea pe care am scris-o în 2010, intrată în vigoare pe 20 martie 2012, am eliminat prescripția pentru omor, așa că există baza legală pentru anchetarea sau redeschiderea anchetelor pentru cei care au comis crime direct sau prin instigare ori complicitate.

Ii voi solicita domnului Tiberiu Nitu să-l audieze în calitate de martor pe Dan Șova care spune că știe ce s-a întâmplat la Măgurele.

Sper ca Dan Șova să fie cât se poate de cooperant cu autoritățile și să ofere numele celor responsabili de abuzurile de la Măgurele. Are aceasta datorie morală față de acele victime nevinovate, agresate pentru ca au fost împotriva lui Ion Iliescu și comuniștilor, și față de poporul român care trebuie să afle vinovații pentru abuzurile și crimele de la Mineriada din 1990.

Related posts

Leave a Comment