De Monica Macovei, europarlamentar PDL/PPE
Primul raport UE privind combaterea corupției, publicat astăzi, arată că: (I) în România, corupția la scară mică și corupția politică sunt probleme semnificative; (II) voința politică majoritară de a combate corupția și de a promova reguli înalte de integritate nu a fost consecventă; (III) 93 % dintre români sunt de acord cu faptul că în România corupția este o problemă larg răspândită (media UE este de 76%); (IV) 81% din companiile din România spun că favoritismul și corupția sunt un obstacol în calea concurenței, iar 64% indică nepotismul și clientelismul tot ca obstacole în calea competiției corecte pentru atribuirea contractelor.Avem un nou mecanism care măsoară acțiunile concrete împotriva corupției în toate statele membre ale UE. Raportul semnalează încă o dată că astăzi în România nu există o voință politică majoritară de combatere a corupției și nici pentru aplicarea unor reguli de integritate. Comisia Europeană așteaptă ca Guvernul României să aplice riguros recomandările sale. Nu mai este vorba doar de MCV, ci de un mecanism nou, pentru toate cele 28 de state membre. Guvernul nu are nicio scuză, are numai obligația să aplice recomandările Comisiei Europene privind combaterea corupției.
Acest nou mecanism face o radiografie a corupției și a reacției autorităților în statele membre și recomandă soluții, pentru că fiecare act de corupție costă buzunarele cetățenilor. Potrivit estimărilor, anual se pierd 120 de miliarde de euro din cauza corupției în UE. Cetățenii trebuie să fie siguri că banii lor sunt corect folosiți și nu se pierd prin corupție.
Recomandările Comisiei Europene pentru Guvernul României, incluse în raportul privind combaterea corupției sunt:
· să mențină garanțiile necesare pentru a proteja independența investigațiilor și continuarea anchetelor imparțiale și a acțiunilor eficiente în justiție în cazuri de corupție la nivel înalt, inclusiv în ceea ce privește funcționarii aleși și numiți. Această recomandare reflectă îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la presiunile USL asupra magistraților.
· să elaboreze coduri de conduită pentru persoanele alese în funcții publice.
· să garanteze aplicarea unor sancțiuni care să descurajeze actele de corupție.
· să asigure motivarea corespunzătoare a deciziilor de ridicare a imunității și adoptarea lor cu promptitudine și să nu permită nicio obstrucționare a justiției.
· să întărească mecanismele de prevenire și control cu privire la atribuirea contractelor de achiziții publice, inclusiv în întreprinderile deținute sau controlate de stat.
· să facă o strategie pentru reducerea corupției în sănătate.