George Soros: “Decizia liderilor UE în privinţa datoriei Greciei va avea efect doar maximum trei luni”

Miliardarul George Soros a atacat liderii zonei euro şi a spus că decizia luată joi la summit-ul european de la Bruxelles în privinţa crizei datoriei Greciei va avea efect doar timp de “o zi, până la trei luni”, relatează The Telegraph.George Soros, care a ajuns faimos la nivel mondial atunci când a pariat împotriva lirei sterline în anii ’90, a declarat că hotărârea liderilor europeni de a impune băncilor o reducere “voluntară” de 50% a obligaţiunilor statului elen scadente până în 2020 ar diminua datoria Greciei cu doar 20%. El a spus că măsura este insuficientă pentru a opri declinul economic al Greciei şi ar putea duce la tulburări sociale mai mari.
Afirmaţia lui Soros vine în timp ce şi alţi investitori încep să îşi exprime scepticismul cu privire la eficacitatea măsurilor anunţate în primele ore ale dimineţii de joi, după Consiliul European de la Bruxelles.
În aceste zile oficiali ai Goldman Sachs au spus că ţările din zona euro se îndreaptă către o “recesiune uşoară”.

“Este puţin prea târziu”
“Având în vedere amploarea crizei, este din nou puţin prea târziu”, a declarat George Soros în legătură cu acordul de la Bruxelles, în cadrul unei întruniri organizate de către reţeaua de investiţii Pi Capital.
“Acesta (planul) va aduce linişte pentru că pieţele erau pur şi simplu obsedate de lipsa de conducere. Simplul fapt că ceva a fost realizat a reprezentat o mare uşurare şi va fi bine pentru o perioadă care va dura între o zi şi trei luni”, a declarat cunoscutul investitor.
“Din păcate, aceasta nu va fi ultima criză, deoarece problemele fundamentale nu au fost rezolvate. Este clar în acest moment că datoria pe care Grecia a acumulat-o şi o acumulează în continuare este nesustenabilă şi că ţara este practic insolvabilă”, a mai arătat Soros.
Soros a susţinut că multe bănci ar putea să nu se alăture din proprie iniţiativă acordului privind ştergerea unei părţi a datoriilor Greciei.
“Din păcate, reducerea cu 50% a obligaţiunilor statului elen reprezintă o scădere efectivă cu mai putin de 20% a datoriei totale (a Greciei), deoarece aceasta implică doar sectorul privat şi exclude toate datoriile care sunt deţinute de Banca Centrală Europeană, precum şi alte de autorităţi publice şi de asemenea, datoria deţinută de Grecia. Băncile greceşti vor fi acum insolvabile, la fel şi fondurile de pensii “, a mai spus George Soros.
Nu este deloc clar că sectorul privat va oferi de fapt, această reducere voluntară, mai comentează Soros, citat de publicaţia menţionată.

O problemă nerezolvată
“Ca instituţie privată, ai putea argumenta că este responsabilitatea consiliului de conducere să se uite la beneficiul băncii, mai degrabă decât la beneficiul comun”, a spus Soros. “Deci, din punct de vedere al băncilor, este mai bine să aibă un eveniment de credit, caz în care devin active CDS-urile care le protejează de pierderi. Aceasta este o problemă nerezolvată, care ar putea apărea în următoarele câteva săptămâni”, a mai spus Soros.
Sâmbătă, Jean Claude-Trichet, care va mai rămâne în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) până la începutul lunii noiembrie, a negat acuzaţiile potrivit cărora banca a fost folosită în scopuri politice. El a insistat că toate deciziile luate de BCE s-au bazat pe nevoile de politica fiscală şi că banca a fost “complet independentă”.
Charles Dallara, directorul executiv al celui mai mare grup de lobby din industria bancară, a declarat recent că băncile şi companiile de asigurări pe care le reprezintă vor respecta înţelegerea de joi de la summit-ul de la Bruxelles. “Sunt foarte optimist că mai mult de 90% dintre bănci vor participa”, a declarat el săptămânalului german Welt am Sonntag.
Şeful fondului de salvare european, care vizitează China pentru a atrage investitori, a declarat că investitorii la fond ar putea fi protejaţi de eventuale pierderi, iar obligaţiunile ar putea fi emise în yuani.

Related posts

Leave a Comment