Fostul ministru al Culturii din Luxemburg laudă candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană

Fostul ministru al Culturii din Luxemburg, Erna Hennicot-Schoepges, este de părere că România are capacitatea de a furniza candidați de forță pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Erna Hennicot-Schoepges a avut un rol important în programul Capitalei Culturale Europene din anul 2007, când titlul de capitală a fost deținut împreună de Luxemburg și de Sibiu. Ea afirmă că toate orașele românești care vor participa la competiția internă pentru desemnarea viitoarei capitale culturale vor avea de câștigat, pentru că toate comunitățile locale se vor mobiliza și vor genera proiecte generoase.Fostul ministru luxemburghez al Culturii, Erna Hennicot-Schoepges, crede că România este capabilă să ofere Europei un program deopotrivă generos și divers pentru viitoarea Capitală Culturală Europeană din 2021. Ea este de părere că, în acest moment, Clujul se află într-o poziție foarte bună în competiția internă.

”În legătură cu alegerea Capitalei Culturale, sunt foarte optimistă, foarte încrezătoare. Cred că Clujul are multe avantaje, multe bogății. Iar alegerea nu este doar despre a câștiga un pas înainte. Cred că trebuie să gândiți candidatura drept un proces și că simplul fapt de a crea un program, de a elabora o strategie pentru a face parte din competiție este deja un câștig enorm pentru cultură”, a spus Erna Hennicot-Schoepges.

Erna Hennicot-Schoepges crede că programul propus de Cluj diferă substanțial de cel realizat de Sibiu în 2007. Fostul ministru al Culturii din Marele Ducat de Luxemburg este de părere că Clujul va trebui să își pună în valoare resursele reprezentate de universități.

”Orașul Cluj este unul universitar, așadar are o populație enormă de studenți. Și Sibiul are, desigur, o universitate, dar care nu este atât de vizibilă, care nu evidențiază tot atât de mult că există atâția tineri în oraș. De asemenea, am remarcat faptul că Clujul a făcut enorm pentru a-și salva patrimoniul arhitectural”, a spus ea.

Fostul ministru luxemburghez al Culturii este o personalitate de prim rang a diplomației culturale europene. Ea a fost prima femeie care a devenit președinte al Parlamentului din Luxemburg, apoi a devenit europarlamentar. În plan politic, ea a preluat postul de președinte al formațiunii populare de centru-dreapta din Luxemburg chiar de la Jean-Claude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene.

Related posts

Leave a Comment