Filme maghiare la Cluj – O zi dedicată cinematografiei maghiare la TIFF.23

Miercuri, 19 iunie, iubitorii de film din Cluj sunt invitați să descopere frumusețea și diversitatea cinematografiei maghiare. Cele mai importante săli de cinema din oraș vor găzdui proiecții speciale în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, parte integrantă a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF.23). Zece filme, fiecare cu o viziune unică, vor fi prezentate publicului, iar majoritatea proiecțiilor vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii.

La ora 21:00, la Casa de Cultură a Studenților, va rula filmul „În Cădere liberă”, regizat de András Fésős. Acesta spune povestea unui pompier specializat în salvări la înălțime, interpretat de Bogdan Dumitrache, care începe să se piardă pe sine și pe fiul său. Regizorul András Fésős și actrița Andrea Takáts vor fi prezenți la proiecție pentru o sesiune de Q&A.

La 12:15, la Universitatea Sapientia, „Fără aer”, regizat de Moldovai Katalin, aduce în prim-plan povestea unei profesoare acuzate de diseminarea propagandei homosexuale după ce le recomandă elevilor un film despre relația dintre Arthur Rimbaud și Paul Verlaine. Filmul este inspirat dintr-un caz real petrecut în România.

Într-o pădure de la periferia Budapestei, două persoane marginalizate trăiesc într-o colibă improvizată. Filmul „Grădina cu zâne”, regizat de Gergő Somogyvári, explorează armonia lor fragilă într-o lume plină de intoleranță. Proiecția va avea loc la 22:15, la Universitatea Sapientia, în prezența regizorului.

„Libertatea înaripată”, regizat de Dániel Hevér, prezintă prietenia improbabilă dintre Béla, un bătrân dintr-un azil, și Zoé, o adolescentă rebelă. Filmul va fi proiectat la ora 15:45, la Cercul Militar Național, în prezența regizorului și a scenaristei Zsanett Kertész.

„Jucătorul de șah”, regizat de Barnabás Tóth, intersectează două povești din timpul invaziei ruse din 1956. Filmul poate fi văzut la 21:45, la Iulius Parc Open Air.

Documentarul „Kix”, regizat de Bálint Révész și Dávid Mikulán, urmărește viața unui puști din Budapesta timp de 12 ani. Proiecția va avea loc la ora 23:00, la Cinema ARTA, urmată de o sesiune de Q&A cu regizorii.

„Material brut”, regizat de Martin Boross, va fi prezentat la ora 19:45, la Universitatea Sapientia. Regizorul și directorul de imagine Dániel Bálint vor discuta despre filmul lor care explorează corupția într-o mică comunitate.

Animația „Pelikan Blue”, regizată de László Csáki, va fi proiectată la 17:45, la Universitatea Sapientia. Filmul spune povestea a trei tineri care falsifică bilete pentru a călători.

Un film plin de umor și emoție, „Totul despre familia Lefkovics”, regizat de Ádám Breier, va fi proiectat la 15:30, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorului.

„Ziua lui Kalman”, regizat de Szabolcs Hajdu, dezvăluie tensiuni ascunse într-un grup de prieteni. Proiecția va avea loc la 17:30, la Cinema Victoria, unde vor fi prezenți managerul de producție Zoltán Gálovits

și directorul de imagine Csaba Bántó.

Bilete și detalii

Biletele pentru proiecțiile din cadrul Zilelor Filmului Maghiar la TIFF.23 sunt disponibile online. Nu ratați ocazia de a participa la aceste proiecții speciale și de a interacționa direct cu realizatorii filmelor. Evenimentul reprezintă o oportunitate unică de a descoperi diversitatea și profunzimea cinematografiei maghiare, aducând pe marele ecran povești captivante și relevante.

 

Related posts

Leave a Comment