FADERE dă în judecată Charlie Hebdo pentru caricatura neinspirată cu Simona Halep

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) va da în judecată publicaţia satirică din Franţa Charlie Hebdo. Preşedintele FADERE, Daniel Ţecu, este de părere că publicaţia franceză ar fi depăşit limitele normalităţii prin publicarea unei caricaturi a numărului 1 WTA, Simona Halep, care a fost prezentată în postura de persoană care vine fier vechi. Acţiunea în Justiţie ar urma să fie depusă mâine, prin intermediul unei case de avocatură din Spania. În contextul scandalului declanşat de caricatura publicată de Charlie Hebdo, ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, a declarat că nicidecum această caricatură nu reprezintă starea de spirit din opinia publică franceză.

”FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) sprijiniţi de casa de avocatură „Paredes y Asociados” va deschide în cursul zilei de mâine un proces, împotriva publicaţiei ”Charlie Hebdo”, pentru caricatura prin care o ironizează pe marea tenismenă Simona Halep şi pe români in general.

 

Imediat după ce a câştigat turneul Roland Garros, jurnaliştii de la ”Charlie Hebdo” au publicat o caricatură cu Simona Halep care avea în mâini trofeul câştigat şi striga „fier vechi, fier vechi”.

 

Considerăm de prost gust si inacceptabilă această caricatură. Prin acest atac, se insinuează că Simona Halep ar fi ”ţigancă”, se cultivă şi mai mult confuzia dintre români şi rromi şi se influenţează negativ percepţia pe care o au francezii despre români. Comunitatea de români din Franţa este formata din sute de mii de intelectuali, artişti sau muncitori. Prin seriozitatea şi hărnicia lor contribuie la bunăstarea tuturor francezilor, iar numărul celor care ocupă funcţii de răspundere este impresionant”, spun reprezentanţii FADERE.

 

Reacţia lor este considerată excesivă de mai mulţi lideri de opinie. Ei afirmă că declaraţiile FADERE trădează prejudecăţi profunde faţă de romi, iar din acest punct de vedere reacţia acestei federaţii din Diaspora nu ar fi cu nimic mai bună decât ironia celor de la Charlie Hebdo.  

Related posts

Leave a Comment