Expoziție Cluj Art la Castelul Corvinilor

56 de artiști plastici din România și din Republica Moldova participă la o expoziție comună, care va avea loc în Castelul Corvinilor din Hunedoara. Este vorba de pictorii, sculptorii și fotografii selectați de membrii juriului.  Expoziția va fi vernisată sâmbătă, 2 septembrie, de la ora 16.00, și va rămâne deschisă până în data de 15 septembrie.

Castelul Corvinilor este un reper pentru peisajul cultural central-european. De-a lungul secolelor, acest castel și-a pierdut rolul militar și s-a transformat într-o citadelă a artei. Acesta este motivul pentru care am decis să organizăm expoziția noastră colectivă în fortăreața care i-a adăpostit pe Iancu de Hunedoara, pe Regele Matia Corvin sau pe sfântul Ioan Capistran”, spune fondatorul Cluj Art, Eugen Moț. Titlul expoziției este ”Art and wine at the castle”.

Pe lângă creațiile artistice expuse în castel, participanții la vernisaj vor avea ocazia să descopere și unele dintre cele mai bune vinuri din Transilvania, produse în podgoria Apoldia Maior de către specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Evenimentul dorește să creeze un țesut imaginar care unește unele dintre cele mai semnificative comunități din Transilvania, care au legături simbolice cu ilustra familie Corvin. Clujul este orașul în care s-a născut Regele Matia Corvin, castelul din Hunedoara este locul în care membrii acestei familii și-au găsit refugiul în clipe grele, iar printre soiurile de struguri cultivate la Apoldia Maior se regăsește Iordana, un soi care era vinificat pe vremea cruciadei conduse de Iancu de Hunedoara. Vernisajul va include un concert de vioară susținut de Ioana Dascălu, artist instrumentist la Filarmonica din Oradea.

În cadrul evenimentului vor susține prelegeri, printre alții, fostul ministru al Agriculturii, profesorul Adrian Oros, prorectorul universității clujene, profesorul Leon Muntean, precum și Sergiu Man, curator, care își pregătește un doctorat în Istoria Artei la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziția cu vânzare poate fi vizitată gratuit de toți cei care dețin un bilet de intrare în Castelul Corvinilor.

CITEȘTE ȘI:

Consilierii locali ai UDMR, nemulţumiţi de amenajarea patinoarului artificial în jurul statuii lui Matia Corvinul

Tinerii clujeni, pe podium, la faza națională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

 

Related posts

Leave a Comment