Expoziția Albrecht Durer poate fi admirată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Una dintre cele mai importante expoziții de artă din istoria Clujului este găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Este vorba de o expoziție care reunește 111 stampe realizate de Albrecht Durer, cel care a marcat decisiv evoluția acestei arte. Expoziția va putea fi admirată până la începutul lunii iunie.Gravurile expuse la Cluj fac parte dintr-un tiraj special, imprimat de artistul francez Amand Durand, în secolul al XIX-lea, la cererea Guvernului francez. Amand Durand a restaurat plăcile de cupru rămase de la Albrecht Durer și a realizat un tiraj limitat. Aceasta a fost soluția pentru a salva gravurile lui Albrecht Durer, deoarece cele imprimate chiar de către marele maestru al Renașterii fuseseră realizate pe hârtie acidă, care s-a deteriorat iremediabil. Tirajul realizat de Amand Drand cu plăcile lui Albrecht Durer este considerat drept unul dintre cele mai bune din istorie, spune custodele expoziției, Silvia Suciu.

Acest eveniment este unul deosebit de important pentru cultura clujeană, spune directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.

Albrecht Durer este cel care a transformat gravura într-o artă prețuită unanim. Pictorul și gravorul german s-a născut la Nurnberg, în anul 1471. Ca să își desăvârșească arta, el a călătorit în Franța, Germania, Olanda, Elveția și Italia. Pictura și gravurile sale au marcat decisiv arta Renașterii din țările germanice și din Olanda.

Related posts

Leave a Comment