RL: Premiera operetei Baiadera, la Opera Maghiară din Cluj

Publicul clujean va avea ocazia să admire o adevărată bijuterie muzicală, creată în atmosfera tulburătoare de la finalul primului război mondial. Este vorba de o operetă pe care unii dintre criticii muzicali o compară cu un scenariu demn de un film marca Bollywood. Astfel, duminică seară va avea loc premiera operetei Baiadera de Imre Kálmán într-o montare scenică inedită având la bază un libret adaptat pentru Opera Maghiară semnat de Levente Moravetz, potrivit RomaniaLibera.ro.„Aproape o sută de ani au trecut de la premiera absolută (1921, Viena) a operetei lui Kálmán Imre. Melodiile bine scrise, duetele amoroase combinate cu umor, oferă lucrării un farmec aparte. Povestea începe în faţa unei loje a Teatrului de Operetă din Paris. Firul principal al intrigii se ţese în jurul relaţiei dintre Radjami, prinţul Indiei și o cântăreață, Odette, a căror poveste de dragoste este împiedicată de obstacole politice. Pentru menţinerea păcii dintre India şi Spania, moștenitorul tronului ar trebui să se căsătorească cu o prinţesă spaniolă pe care nici măcar nu o cunoaşte, însă prinţul nu renunţă la iubirea sa faţă de Odette. Pentru a preveni un război, ambasadorii ţărilor în cauză fac un plan prin care Radjami să revină în India. Acest lucru nu pare a putea fi realizat decât prin invitarea teatrului Odettei în Orientul Mijlociu, fapt ce îl va determina pe Radjami să o urmeze. Cu toţii călătorind pe acelaşi vapor, situaţia se complică datorită faptului că unii dintre admiratorii cântăreţei se îmbarcă şi ei cu aceeaşi destinaţie. Un singur lucru vă putem dezvălui: cu certitudine, la sfârşitul poveştii va avea loc o căsătorie. Dar cine sunt mirele şi mireasa? Aceasta o vom afla împreună pe puntea vaporului…“, scriu reprezentanții Operei Maghiare.

Pentru membrii echipei artistice, realizarea spectacolului a fost o imensă provocare. „Baiadera este povestea de dragoste dintre un prinț indian și o cântăreață franceză, însă în esență este vorba despre o poveste de iubire dintre un bărbat și o femeie. Scopul meu este, să arăt omul, pentru că în momentul în care vedem, simțim, înțelegem gândurile și sentimentele unui om, ne putem regăsi și noi în el,“ a declarat regizoarea Annamaria Gombár.

„Atunci când pentru prima oară am ținut în mână libretul, nu știam de unde cunosc scenetele și textele muzicii. Și atunci mi-am adus aminte de o persoană dragă mie, de bunica mea. Acest sentiment am vrut să vi-l transmit și dumneavoastră. Să simțiți în timpul spectacolului gustul nostalgiei și să aveți în suflet pace, seninătate și dragoste. Ca în povestea de iubire a prinţului indian şi a cântăreţei sale“, a spus dramaturgul Levente Moravetz, autorul libretului. La rândul său, dirijorul care se va afla la pupitru în seara premierei apreciază că publicul va putea vedea o operă nouă.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment