Expo Maraton: Tineri absolvenți ai Universității de Artă și Design expun public

Clujenii care iubesc arta au ocazia să vadă creațiile tinerilor absolvenți ai Universității de Artă și Design. Expozițiile sunt organizate la Galeria Casa Matei, situată în clădirea în care s-a născut Regele Matia Corvin. Prima expoziție a avut deja loc, iar vernisajul celei de-a doua este programată marți, 14 mai, de la ora 19.00.

Proiectul Kenopsia face referire la obiecte familiare, aflate într-un spațiu imaterial și atemporal. Acest proiect reprezintă legătura cea mai sinceră pe care Mara Cucu o are cu tipul de pictură de care s-a înconjurat. Artista recunoaște că “Alegerea acestui subiect și a acestei teme a venit separat de intenția mea. Ea există de una singură și ușor, ușor s-a apropiat de mine, ca și cum ar avea propria rațiune și se joacă cu percepția mea. Am încercat să îmi detașez propria identitate de acest proiect, gândindu-mă că pot picta ceva separat de mine, când, de fapt, întregul estetic pe care îl aduc în fața publicului este doar o altă reprezentare a percepției mele”.

Darius Iova, la rândul său, spune că proiectul său redă interesul tot mai mare pe care îl manifestă pentru felul în care oamenii păstrează obiectele în memorie. Lucrările sale reprezintă “recontextualizarea obiectelor care compun spațiile în care locuim, obiecte cu care ne întâlnim zi de zi și schimbarea percepției asupra lor prin simpla reducție a acestora la culoare și lumină. Tot acest experiment se întâmplă având ca punct de pornire cele mai simple elemente ale limbajului fotografic, lumina și culoarea și reflectă cercetarea felului în care fotografia în sine poate să forțeze limitele exprimării rezultând în imagini cu anumite rezonanțe emoționale”.

Prin proiectul său Lamium Purpureum, Gabriela Leu dorește să atragă atenția asupra unor prejudecăți și stereotipuri care ghidează trans generațional multiple perspective sociale în privința etnicilor romi. “De cele mai multe ori hoția este endemic asociată ca fiind o trăsătură specifică a etniei rome. De aici, am ales să răspund vizual subiectului prin intermediul unei instalații interactive care conține un element surpriză, ce sper să extragă o reacție ludică din public, dar totodată să ghideze la conștientizarea frumuseții tradițiilor romilor. Proiectul poartă denumirea științifică Lamium Purpureum pentru a adăuga o notă de mister și de sensibilitate subiectului” spune artista.

Marele premiu al competiției din acest an va consta într-o vizită de documentare la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Veneția, în baza voturilor publicului.

Related posts

Leave a Comment