Mihai Eminescu va fi scos din programa şcolară

Poetul naţional şi universal Mihai Eminescu va fi scos din programa obligatorie de limbă română şi literatură din şcoli, Ministerul Educaţiei considerându-l prea demodat pentru tineri. “Atâtea generaţii de copii au fost îndoctrinate cu comentariile literare eminesciene, încât e timpul să punem stop şi să-l înlocuim cu un poet mai actual”, a declarat ministrul Daniel Funeriu.Pentru nostalgici, Eminescu va putea fi studiat ca lectură opţională, însă el nu va mai fi inclus vreodată în programa de la bac. Deşi va mai dura până la scoaterea manualelor actuale din şcoli, ministrul speră ca în cel puţin doi ani, manualele pe vechea programă, cu Eminescu şi alţi autori prăfuiţi, să fie scoase din uz şi date la topit.
Pe lângă studiul operei eminesciene, Ministerul Educaţiei speră să scoată din programa şcolară de la licee şi gimnaziu şi alţi autori fără valoare internaţională ca Alexandru Vlahuţă, Ioan Slavici, Garabet Ibrăileanu, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu, Geo Bogza ş.a. “O să-i punem pe elevi să citească mai multă literatură universală, nu prea avem autori români valoroşi”, spune o profesoară de română.
Ministerul Educaţiei speră ca la orele de literatură, tinerii să poată fi iniţiaţi şi în lumea online şi tipurile de text care circulă pe internet. “Cultura internetului, hipertextualitatea, intertextualitatea, literatura interactivă, sunt mai importante acum, nu are rost să mai batem pasul pe loc cu floare albastră”, a declarat Ecaterina Andronescu, fostă ministră a educaţiei.
Potrivit noilor reglementări date de Ministerul Educaţiei şi Învăţământului, din programa şcolară se vor scoate şi orele de religie. “Încercăm să tăiem din volumul de informaţie inutilă care se predă acum în şcoli. Cred că e mai important un Goethe sau un Shakespeare, decât un Eminescu sau un Alecsandri, nu?”, a mai spus Daniel Funeriu reporterilor noştri, relatează ştiri.botişani.ro.

Related posts

Leave a Comment