Emilia-Alina Botezan: Romanii sunt oameni minunati, care trebuie sa aiba mai multa incredere in sine


Emilia-Alina Botozan conduce Biroul de relatii externe si investitori din Primaria municipiului Cluj-Napoca. Cititi mai jos o viziune asupra businessului vazuta prin ochii unei doamne care compara modul de a face afaceri din mai multe tari ale lumii.Cluj Today: Femeie versus barbat in business. Care ar fi avantajele si dezavantajele?

Emilia-Alina Botozan: Am avut norocul sa cresc intr-o societate foarte deschisa, niciodata nu am simtit ca as avea vreaun dezavantaj in munca, din simplul fapt ca sunt femeie. Administratia publica locala ofera domnelor mai degraba avantaje decat dezavantaje, avantajele fiind desigur mai mult simbolice si legate de cultura nostra, ca si popor. Cel mai important aspect a fost in dezvoltarea mea profesionala faptul ca am avut de invatat de la profesionalisti, indiferent ca au fost femei sau barbati, iar invatatul a necesitat si inca necesita timp.
Consider ca in Romania, in cei peste 20 de ani scursi de la Revolutie femeile din tara noastra au demonstrat prin forte proprii, atat in tara cat si in strainantate, ca pot fi considerate parteneri egali de business.
In afaceri, in general, intr-o lume din ce in ce mai globalizata, in care etica si eticheta de business este general recunoscuta, cuvintele cheie sunt profesionalismul, profitul economic, plus valoare, nu neaparat barbat versus femeie. In viata reala de afaceri, negocierile economice nu tin cont de sex, ci se axeaza pe regulile economiei de piata, pe respectarea si aplicarea legilor.

Cluj Today: Cum se intrepatrunde business-ul cu familia?

Emilia-Alina Botozan: Este intradevar o provocare, la nivel uman, sa incerci sa excelezi in ambele parti. Asa cum in afaceri conteaza enorm sa stii sa iti alegi partenerii, asa si in viata, sotul trebuie sa fie partenerul cel mai important, care sa te sustina, sa iti arate incredere totala si sa iti recunoasca valoarea muncii depuse. Din acest punct de vedere, ma declar una dintre cele mai norocoase doamne din Cluj.

Cluj Today: Care este cea mai are satisfactie de pana acum?

Emilia-Alina Botozan: Satisfactia profesionala vine din munca de zi cu zi, si cu toate ca au existat proiecte de succes pe care le-am initiat si implementat-asa cum sunt, spre exemplu, crearea site-ului www.clujbusiness.ro, a filmului de prezentare economica a Clujului, proiectul “Adopta un spatiu verde”, cred sincer, ca satisfactia vine din recunoasterea care imi este oferita de oamenii cu care colaborez – fie diplomati, oameni de afaceri, colegi. Este acel sentiment care iti ofera forta sa continui sa spui – Se poate si la noi, schimbarea nu trebuie sa o faca altii, ci incepe cu ceea ce fac eu, iar in administratia publica schimbarea in bine este greu se observat din interior mai ales cand esti prins 100% in aceasta schimbare. Cred ca in cei peste 15 ani de cand am luat primul contact cu mediul birocratic – intai ca studenta, apoi ca si masteranda, interna in primarie si apoi angajata, am avut satisfactia sa vad aceste schimbari in bine in administratia publica locala si sa influentez, intr-o anumita masura, desigur, deciziile care au dus la acesta schimbare.

Cluj Today: Cum arată viitorul imediat al doamnei Emilia-Alina Botozan?

Emilia-Alina Botozan: Foarte incarcat. Ne pregatitm pentru o primavara a Renasterii la Cluj, atat in ceea ce priveste relatiile de afaceri cu partenerii locali sau internationali consacrati, cat si din punct de vedere al relatiilor de parteneriat cu orasele infratite din Europa si intreaga lume, prin evenimente surpriza pregatite in cadrul Zilelor Cujului din acest an, 24-31 mai 2013.


Cluj Today: Ce intrebare nu vi s-a pus niciodata?

Emilia-Alina Botozan: Niciodata nu am fost intrebata daca am incredere in viitorul poporului nostru. As vrea sa va impartasesc ca am avut ocazia sa calatoresc foarte mult in strainatate si, cu cat am calatorit mai mult, cu atat m-am simtit mai mandra ca sunt romanca. Avem atat de multe de oferit lumii si noua insine, incat nu cred ca ne ajunge o viata. Suntem niste oameni minunati care doar trebuie sa invatam sa avem mai multa incredere in noi pentru a reusi in tot ceea ce ne propunem.

Related posts

Leave a Comment