Dublă sărbătoare, marcată la “Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca a marcat, la finalul săptămânii trecute, Ziua Mondială a Marionetei și Ziua Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret prin spectacolele „A kíváncsi elefántkölyök”/„Elefănţelul curios” și „Pălăria buclucașă”.

Spectacolul „A kíváncsi elefántkölyök”/„Elefănţelul curios” după R. Kipling, în regia lui Koblicska Kálmán, într-o nouă versiune scenică semnată de Varga Ibolya, a avut o reprezentație sâmbătă, 19 martie, de la ora 11:00. Din distribuție au făcut parte Giriti Réka, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Balogh Dorottya, Csortán Márton, György László și Urmánczi Jenő. Spectacolul a fost prezentat în limba maghiară.

De asemenea, duminică, 20 martie, de la orele 11:00 și 12:30, au avut loc reprezentații ale spectacolului nonverbal „Pălăria buclucașă”, conceput de Rachel Warr din Marea Britanie, după o poveste de Tohby Riddle, povestea incredibilă a unui tată și a fiicei lui, ale căror vieți se schimbă în ziua în care o pasăre își face cuib într-un loc neobișnuit… Viața le este dată peste cap, dar le schimbă și felul în care privesc lumea.

Andra Ștefan, regizor asistent, împreună cu actorii Andreea Roxana Bolovan, Dana Bonțidean, Ionuţ Constantinescu și Ion Iurcu, sub îndrumarea lui Rachel Warr, alături de compozitorul Simon Roth și scenografa Elena Ilaș au construit un spectacol sensibil și delicat, în care spectatorii au putut descoperi o perspectivă inedită asupra ritmului vieții.

Lansată în 2003 de UNIMA, Ziua Mondială a Marionetei este marcată în fiecare an în 21 martie, fiind concepută atât ca un instrument concret pentru promovarea artelor marionetei, cât și un proiect care promovează solidaritatea actorilor mânuitori de păpuși din întreaga lume.

De asemenea, în fiecare an, în 20 martie, este marcată Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret. Inițiativa a fost demarată din anul 2001 de către Asociaţia Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret – ASSITEJ (Association Internationale du Théatre pour L’Enfence et la Jeunesse). Scopul acestei zile este de a facilita conectarea centrelor naţionale, a membrilor individuali, companiilor, organizaţiilor de artă, cadrelor universitare, profesorilor, artiştilor şi altor persoane interesate de teatrul pentru copii şi tineret cu ideea acestei zile mondiale și cu susținerea dreptului copiilor la teatru şi artă.

Related posts

Leave a Comment