Lansare de carte și expoziție folclorică la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, împreună cu Asociația Arta Vie, invită publicul interesat miercuri, 23 martie 2022, începând cu ora 17:00, la sediul de pe str. Memorandumului nr. 21, la o lansare de carte și, anume, a cărții ,,Un an în satul de altădată – culegere de memorii și folclor din Morlaca”.

Cartea cuprinde interviuri realizate în satul Morlaca, în anul 2021, cu localnicii care încă își amintesc viața în satul tradițional, cu obiceiurile, ritualurile și credințele sale. Pe durata lansării cei prezenți vor putea asculta câteva povești înregistrate în graiul local.

Volumul va fi prima ediție dintr-o serie de antologii care urmărește înregistrarea memoriilor colective și a folclorului oral din România la începutul secolului XXI.

Evenimentul va cuprinde o expoziție de fotografie de epocă cu satul, piese de îmbrăcăminte tradițională și murune.

Satul Morlaca, atestat documentar încă din Evul Mediu, face parte din zona etno-folclorică a Huedinului și a dezvoltat un port specific deosebit ce nu a mai fost niciodată expus, cuprinzând un stil de murune care încă sunt create de artiștii populari. În fotografii se poate admira evoluția acestora din ultimii 100 de ani, precum și tipurile de murune create acum.

Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Asociația Arta Vie, organizație non-guvernamentală cu sediul în Morlaca, având ca domeniu de activitate conservarea și restaurarea patrimoniului tradițional și promovarea artiștilor și meșteșugarilor populari.

Expoziția poate fi vizitată până duminică, 27 martie 2022, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, ultima intrare ora 17:00.

Related posts

Leave a Comment