Doi elevi ai Liceului Elf din Cluj își expun grafica pe portalul cooltura.elf.ro

Expoziția „Alter Ego”, semnată de Simina Griga & Rareș Cuc, elevi în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Elf, va avea vernisajul online joi, 11 martie 2021, de la ora 19.00, pe portalul cooltura.elf.ro.

La vernisajul expoziției al cărui curator este profesorul Ionuț Gînscă este invitat de onoare arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură din cadrul UTCN.

”În sine, conceptul de alter ego vizează dublul, triplul sau multiplul, așadar o serie succesivă de reîncarnări, de avataruri. Lucrările celor doi graficieni ne garantează accesul într-o zonă extrem de intimă și, așadar, vulnerabilă, tocmai pentru că expun aproape radiografic procesele care au loc în laboratorul interior.

Fie că sunt zoomorfe, fie că schițează frânturi din realitatea casnică, lucrările Siminei, puse împreună, colează într-o privire conștientă de condiția pasageră a ego-ului și a alter-egourilor deopotrivă. Ilustrativ în acest sens este portretul fetiței, surprins din spate, o privire care nu ascunde că se ascunde, întrupându-se aproape imperceptibil dintr-un ocean, care o poartă, într-o derivă (?) asumată, pe apele sale.

Pentru Rareș, alter egourile se definesc ca o conviețuire extrem de firească a unor structuri aparent incompatibile. Mâna surprinsă într-un gest aproape interogativ, masca africană, schița unei structuri arhitecturale decorative, sunt toate ipostaze ale unui ego care se multiplică, rămânând, în mod paradoxal, captiv (?) sau protejat (?), într-un fel de lichid amniotic al unei creaturi acvatice arhetipale.
Oglindindu-se reciproc, alter egourile celor doi promițători artiști, dialoghează prin varietatea liniei și a tematicii, într-un discurs polifonic extrem de onest despre condiția vulnerabilă, inconstantă dar nu și inconsistentă a interioarelor noastre”, scrie prof. Stanca Szekely-Răfan despre expoziție și despre autori.

Related posts

Leave a Comment