
In problema gazului, Lavrov a declarat ca Rusia “se ghideaza dupa principiul respectarii obligatiilor internationale, inclusiv a contractelor si a acordurilor interguvernamentale”.
Autoritatile ucrainene insista asupra “corectarii” contractelor privind importul de gaz rusesc incheiate in perioada in care Iulia Timosenko detinea functia de premier, considerandu-le “inrobitoare” pentru tara.
“Cred ca cei care se ocupa de cooperarea in domeniul gazului, de problemele legate de comertul liber vor cauta raspunsuri la toate intrebarile, in mod profesionist, fara a le politiza si ideologiza”, a punctat Serghei Lavrov.
El a respins asertiunile din presa, potrivit carora Moscova incearca “sa puna la colt” Kievul, neacceptand sa reduca pretul gazului livrat, atat timp cat Ucraina refuza aderarea la Uniunea vamala.
“In toata lumea exista o practica a proceselor integrationiste si a avantajelor pe care statele le au din acest proces – aceasta logica e valabila atat in cazul Uniunii Europene, cat si al CSI”, a spus Lavrov.
“Cred ca incercarile oricui de a pune la colt pe cineva nu contribuie la dezvoltarea unor bune relatii, ca sa nu mai vorbim de relatii strategice. Rusia nu recurge la asemenea tentative”, a adaugat ministrul rus de externe, raspunzand la intrebarea unui jurnalist ucrainean.
Konstantin Griscenko a afirmat, la randul sau, ca Ucraina nu are posibilitati reale de a adera la Uniunea vamala, motivand ca tara sa este membra a Organizatiei Mondiale a Comertului, iar celelalte trei state – Rusia, Belarus, Kazahstan – inca nu.
Pe de alta parte, el a spus ca Ucraina poarta negocieri pe tema unei colaborari in domeniul vamal nu doar cu Rusia, ci si cu celelalte doua state membre, si ca spera la un “rezultat pozitiv”.
“Speram ca in cadrul acestor negocieri vor fi auzite argumentele partilor si ca vom identifica acea formula care va raspunde dorintelor noastre comune privind dezvoltarea relatiilor interstatale pe baza parteneriatului strategic”, a subliniat seful diplomatiei de la Kiev.
Referitor la negocierile Ucrainei cu UE privind crearea unei zone de liber schimb, Griscenko a spus ca acestea se apropie de final si ca mai sunt doar “cateva probleme” de convenit.
Rusia priveste cu ingrijorare apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana si insista ca fosta republica sovietica sa se alature Uniunii vamale, promitandu-i in schimb ieftinirea gazului pe care i-l livreaza. Dar Kievul nu este de acord sa adere la Uniunea vamala, propunand o cooperare in format “3+1”, ceea ce nu multumeste Moscova, noteaza Agerpres.