Ucraina se va destrăma în trei părți?


Revista italiană de geopolitică Limes prognozează că Ucraina se va destrăma în trei părți.Potrivit experților revistei, acest lucru poate avea loc ca rezultat al modificărilor geopolitice și a sporirii crizei financiare mondiale. Astfel, după cum scrie publicația, în locul Ucrainei vor apărea: Ucraina de Est și Crimeia- acestea sunt regiunile Harkov, Lugansk, Donețk, Dnepropetrovsk, Zaporojie, Herson, care vor intra în componența Federației Ruse; Ucraina Centrală- sunt regiunile Cernigov, Sumsk, Jitomir, Kiev, Poltava, Vinița, Cerkask, Kirovograd, Nikolaev, Odesa, Hmelnițk și Cernăuți, care vor intra în noua ”Uniune rusească”; Ucraina de Vest –regiunile Rovensk, Lvov, Ternopol, Ivano-Frankovsk, Transcarpatie, care vor avea un statut neutru. Iar regiunea Volânsk, confrom opiniilor analiștilor, va reveni Belorusiei.
După cum scrie Limes, reluarea ambițiilor geopolitice de către Rusia îngrijorează foarte mult Statele Unite ale Americii. Potrivit prognozelor experților italieni, în cadrul acestui proces adminstrația Barac Obama se va lovi în timpul apropiat de două fenomene periculoase pentru SUA, cea a creșterii interdependenței dintre țările Vest și Est ale Europei, dar și a extinderii sferelor de influență a Rusiei dincolo de limitele spațiului sovietic- spre Balcani, în Marea Mediteraniană, în Orientul Apropiat, în America Latină și în Africa. Dar cel mai mult Washingtonul este deranjat de renașterea axei Berlin-Moscova. Revista scrie despre un ”OPEC al gazelor”, în care ar intra statele cu cele mai multe rezerve de combustibil albastru- Rusia, Iran, Qatar. “Reieșind din această poziție și a calității de lider a Rusiei în ”OPEC-ul gazelor”, Putin și Medvedev, probabil, elaborează un plan care are denumirea ”Proiectul Rusia”. Acesta prevede restabilirea unor teritorii aparte în componența Federației Ruse- Transnistria, Sud-Estul Ucrainei și Kirghizia. Dar și crearea „Uniunii rusești” cu Belorusia, Ucraina Centrală, Armenia și Carabhul de Nord, Cazahstanul și Tadjikistanul. Dar și încheierea unui tratat de parteneriat militar cu Uzbechistanul. Moscova deja în totalitate controlează ”trofeele sale militare”- Osetia de Sud și Abhazia”, scrierevista italiană. După victoria rapidă în războiul cu Georgia Moscova a dat clar de înțeles care sunt tendințele sale. Acest lucru a fost făcut intenționat printr-un aer de superioritate. Evenimentel din Caucaz au arătat că Washingtonul nu poate menține consecințele geostrategice de extindere a NATO.
Potrivit Limes, în Europa Rusia poate miza pe formarea unui ”club al prietenilor” în frunte cu Germania. La acesta ar urma să adere Franța, Italia, Spania, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia și Ciprul. Nu trebuie lăsate din calcul țările partenere ale Rusiei în Europa- Portugalia, Norvegia, Finlanda, Belgia, Austria, Slovenia, Croația, Macedonia.
Pentru a contracara aceste amenințări, Statele Unite ar urma să mizeze pe sprijinul unor state, care metaforic pot fi considerate inamicii Rusiei. Acestea ar fi, potrivit experților de la evista italiană, Marea Britanie, Polonia, țările baltice, România, Suedia, Georgia și Kosovo. Toate acestea, în afară de Suedia, Georgia și România, ca țări, cel mai mult sprijină SUA, și formează în Europa așa zisul nucleu euroamerican.

Related posts

Leave a Comment